Werkgroepen

Binnen de fotoclub zijn diverse werkgroepen actief. Door deel te nemen aan deze groepen kunnen leden zich verdiepen in specifieke onderwerpen en/of thema’s in fotografie. Naast het voorzien in persoonlijke ontwikkeling, hebben werkgroepen ook de taak om enkele wedstrijdthema’s te bedenken (en te jureren). Tot slot organiseren ze -wanneer het onderwerp van de groep dat toelaat- excursies. Hieronder volgen de bestaande werkgroepen.

Werkgroep Portret / Studio fotografie

Deze werkgroep houdt zich bezig met technologieën die we kennen uit de professionele portretfotografie. Doordat de groep de beschikking heeft over een professionele studio kan er flink worden geëxperimenteerd met flitsers, modellen en visagie.

Werkgroep Online

De wereld van de fotografie is tegenwoordig vooral een digitale wereld. Daarbij is het delen van deze foto’s -op vele manieren- nauwelijks weg te denken. De werkgroep Online houdt zich bezig met uitdagingen die dit met zich mee brengt. Denk bijvoorbeeld aan het beschermen van foto’s tegen ‘stelen’ of aan het maken van een online portfolio van eigen werk. En hoe bereik je geïnteresseerden via sociale media? Enzovoorts.

Werkgroep Fotobewerking

Vroeger ontwikkelde men fotorolletjes in een doka, tegenwoordig gebruiken we software om digitale (raw) bestanden te ontwikkelen naar een gewenst resultaat. Grofweg erkennen we twee soorten van bewerken: in de eerste plaats het ontwikkelen van de foto, waarmee o.a. de belichting, het contrast, de beelduitsnede en witbalans worden geoptimaliseerd. De tweede soort betreft het daadwerkelijk aanpassen van een foto, bijvoorbeeld door middel van lagen. Zo kunnen we een lucht aanpassen, objecten toevoegen en nog veel meer.

Werkgroep Natuurfotografie

De natuur is overal om ons heen en daarom ook zo’n geliefd onderwerp bij fotografen. Aan bod komen hier technieken zoals focus stacking voor macro opnames, maar ook drone fotografie voor wijde beelden met bijzondere perspectieven. Deze groep leent zich uiteraard perfect voor excursies.

Werkgroep Straatfotografie

Net zoals met natuurfotografie hoef je de straat maar op de gaan voor het onderwerp van deze groep. Het unieke van straatfoto’s is vaak het ‘candid’ karakter van de opnamen, wat voor die bijzondere momentopnamen zorgt. Deze werkgroep houdt zich bezig met manieren om dergelijke foto’s nog unieker te maken. Maar denk ook aan kleur vs zwart wit etc. Ook hier zijn excursies een goede manier om deze kennis over te dragen.