Straatfotografie met Joeri van der Kloet

Joeri van der Kloet

Nadat hij in 2003 afstudeerde als cognitief neurowetenschapper, koos Joeri van der Kloet voor een totaal andere richting en richtte hij zich op zijn grootste passie: alpineklimmen. Tijdens de bergtochten leerde Joeri schrijven en fotograferen en al snel werd hij opgenomen in de redactie van bergsporttijdschrift LIMITS. Inmiddels werkt Van der Kloet al jaren als journalistiek (bruids)fotograaf en als journalist. Toen hij gevraagd werd een bruiloft te fotograferen, zei hij: “Alleen als ik niks in scène hoef te zetten, anders kom ik liever niet.” Nu, vijftien jaar later, heeft hij meer dan tweehonderd bruiloften gefotografeerd, het grootste deel daarvan met een aantal Leica M camera’s, een handjevol lichtsterke primelenzen en altijd zonder flitser. “Voor mij is een bruiloft eigenlijk een vorm van straatfotografie”, vertelt Joeri. “Ik wandel rond, kijk goed om me heen en probeer te voorspellen waar de mooiste momenten zullen plaatsvinden. En de omstandigheden neem ik dan voor lief. Het gaat bij mij nooit om technische perfectie, maar altijd om het moment, de emotie.”

Straatfotografie volgens Joeri

“Straatfotografie is de laatste jaren echt een enorm populair iets geworden”, vertelt Joeri van der Kloet. “Dat is goed voor de interesse in fotografie in het algemeen, maar het betekent ook dat je op het internet struikelt over de clichés. Je moet tegenwoordig wel echt onderscheidend werk weten te schieten, wil je opvallen.” Wat Joeri betreft is straatfotografie niet zo eenvoudig af te bakenen. “Het is een mengelmoesje van reisfotografie, architectuurfotografie en niet-geënsceneerde portretten. Het belangrijkste vind ik dat je datgene wat je ziet, probeert weer te geven zonder er zelf invloed op uit te oefenen. Iemand dus iets in z’n gezicht roepen en dan een foto maken, is niet mijn cup of tea. En iets in scène zetten en dan doen alsof het niet zo was, dat vind ik ook niet zo fraai.”

Joeri’s gouden tip voor mooie straatfoto’s? “Om beter te worden in straatfotografie heb je vooral veel tijd nodig”, vertelt hij. “Ik fotografeer het meest als ik op reis ben. Dan heb ik tijd zat.” En ook de apparatuur is belangrijk. “Ik geloof heilig in simpele en intuïtieve camera’s. Als er teveel knoppen op een camera zitten, word ik onrustig. Het minimalisme van Leica werkt voor mij ontzettend goed. Je hebt qua objectieven weinig nodig. Er zijn hele straatfotografie-oeuvres geschoten met enkel een 35mm lens. Veel objectieven meeslepen is niet alleen ballast in je tas, maar ook in je hoofd.”

Leica ambassadeur én straatfotograaf Joeri van der Kloet neemt u op Leica City Experience dagen in september mee om u alles te leren over het maken van de mooiste straatfoto’s.

Dit bericht werd geplaatst in Activiteiten in de omgeving,Ledenpraat door Hans Mulder . Bookmark de permalink .

Over Hans Mulder

Mijn voorkeur heeft natuur (landschap/natuur/macro), architectuur en soms ook wel straatfotografie. Met name let ik sterk op beleving en compositie. Meestal fotografeer ik in RAW met nabewerking via diverse programma's. Ik werk met een Panasonic Lumix FZ150 sinds 2013; eerder met de FZ8. Daarbij gebruik ik ook tele- en groothoekconverter en filters.

Geef een reactie