Bas Losekoot over zijn Urban Millennium Project

Eerder hebben we een lezing kunnen bijwonen van straatfotograaf Bas Losekoot.(zie op deze site). Lees nu een :Interview met hem (bron:kamera-express)

Enkele fragmenten:

Het idee begon vorm te krijgen in New York, waar Bas een workshop van Alex Webb volgde met de toepasselijke titel ‘finding your vision’. “Alex Webb is in mijn ogen de beste straatfotograaf ter wereld.” Alex Webb heeft ook een gezegde: ‘Smell the possibility of a photograph’.

“Ik ben van mening dat alles wat op straat gebeurt open en eerlijk moet gaan. Je moet altijd vertellen wie je bent, wat je doet en je mag mensen geen nadeel berokkenen.”

“Ik praat nooit met de mensen voordat ik een foto maak. Ik wil dat de mensen mij niet opmerken, omdat ik denk dat je anders de situatie verandert. Aan de andere kant sta ik te flitsen en schiet ik best veel foto’s achter elkaar, dus mensen zien wel dat je foto’s maakt. Zodra je een foto hebt gemaakt, moet je wel altijd om je heen kijken en mensen de kans geven om je aan te spreken of dat zelf te doen.” ”

“Het grootste compliment dat ik kan krijgen is dat mensen mijn werk intiem vinden. En dat is het ook wel een beetje. Het project is nu zelfs ‘private lives in public places’ gaan heten. Je zou kunnen stellen dat mijn aandacht is verschoven van architectuur naar sociologie. Het project gaat nog steeds over hoe we ons tot de stad verhouden en ook tot elkaar, maar vooral tot onszelf.”
Denk aan ingangen van metrostations, drukke winkelstraten of kruispunten. Verder is Bas geïnteresseerd in de manier waarop wij ons presenteren op straat.

“Flitsers versterken de capaciteit waar fotografie over beschikt om een beeld te bevriezen. Ze leggen extra nadruk op een stilgezette beweging en doordat je flitst wordt alles nog vele malen scherper. Zo kun je details vastleggen die je met het blote oog niet zou zien.”

website Urban Milennium Project

Dit bericht werd geplaatst in Ledenpraat en getagd door Hans Mulder . Bookmark de permalink .