Hoe kunst ons loutert

“Kunst helpt ons het juiste ogenblik te ontdekken”

Joke Hermsen schreef een essay met deze titel voor de maand van de filosofie 2017, een voorpublicatie van ‘Melancholie van de onrust’ (zie Trouw, 25 maart 2017). Hieraan heb ik de volgende ‘lessen’ ontleend die ik ter inspiratie doorgeef:

  • Vertaald naar de totografie =oefen geduld!
  • KAIROS is de tussentijd, het kwalitatieve (moment), in tegenstelling tot chronos (belichtingstijd)
  • wees je bewust van de interval tussen waarneming van jou en die van de beschouwer later.
  • Make a difference, toon de essentie, neem stelling, stimuleer de verbeelding van de beschouwer
  • Kom los van het geijkte, het cliché, interpreteer, accentueer, nuanceer!
  • De foto maken kost slechts een fractie, het gaat om jouw tijd die je besteedt om dat moment te kiezen
  • Wacht op het moment, het licht, de gelegenheid
  • “Make art great again”

www.jokehermsen.nl

Kairos Castle. De kunst van het juiste ogenblik
1 april 2017 – 18 juni 2017
Kasteel van Gaasbeek

‘Kairos Castle’ is een tentoonstelling over ‘het juiste ogenblik’, met de Nederlandse filosofe en auteur Joke Hermsen als curator. We kennen Chronos als de god van de praktische, meetbare (klok)tijd uit de Griekse mythologie, als de tijd die we hebben. Maar wie kent ook zijn kleinzoon Kairos, de god van ‘het geschikte ogenblik’, die voor onverwachte inzichten zorgt en nieuwe kansen biedt. Hij onderbreekt de meetbare tijd en vertegenwoordigt al die bevlogen momenten van schoonheid en daadkracht die het leven intens maken.

Kairos is de tijd die we zijn.

‘Pluk de eeuwigheid in het ogenblik’ – Ernst Bloch

Dit bericht werd geplaatst in Ledenpraat door Hans Mulder . Bookmark de permalink .

Over Hans Mulder

Mijn voorkeur heeft natuur (landschap/natuur/macro), architectuur en soms ook wel straatfotografie. Met name let ik sterk op beleving en compositie. Meestal fotografeer ik in RAW met nabewerking via diverse programma's. Ik werk met een Panasonic Lumix FZ150 sinds 2013; eerder met de FZ8. Daarbij gebruik ik ook tele- en groothoekconverter en filters.

Geef een reactie