Bas Losekoot straatfotografie

logo 4clubsBas Losekoot gaf 20 maart een voordracht voor afdeling 11 van de Fotobond en de samenwerkende clubs Leidschenveense FC, FC Rijswijk,
FC Diafragma en Fotokring LV.
Hij sprak veel over zijn manier van werken en in het bijzonder voor het Urban Millennium project (verstedelijking: in 2007 werd het punt bereikt dat meer mensen in de stad leven dan op het platteland: 3,3 miljard, naar schatting 5 miljard in 2030: dat biedt hoop maar ook armoede). Hiervan toonde hij vier steden, elk samengevat in foto-essays van 21 beelden. Daarnaast ook nog werk over Amsterdammers in dezelfde stijl. Zijn methode is steevast het gebruik van bestaand (reflectie)licht in de stad aangevuld met remote flitsers. Dat geeft een heel aparte uitlichting met een ‘bevroren’ effect. Hij schuwt niet onscherpe voorgrond te gebruiken om diepte in het beeld te brengen.
Zijn interesse voor de film leidt er ook toe dat zijn foto’s soms filmstills lijken te zijn.
Uiteraard maakt hij veel foto’s om een paar goede over te kunnen houden, maar werkt toch anticiperend op het juiste moment en niet met boost. Om niet te veel op te vallen met een compact, de laatste tijd weer met zoom, hoewel dat lastig is, maar je bent wel zo flexibel om het moment te kunnen pakken. Dat moment moet je zien aankomen (‘previsualize the picture’-Ansel Adams): weet wat er kan gebeuren (en laat je verrassen…), zoek een goede plek waar de foto ‘gaat gebeuren’. Wat Bas betreft zijn dat vooral ‘oogwenk-ontmoetingen’.

Losekoot schaduwBas observeert goed,veel en lang. Hij is geboeid door mensen, niet door stenen. Juist de invloed van de stedelijke omgeving op gedrag tussen mensen intrigeert hem zo dat hij maanden in grote steden als Mumbai, Sao Paulo dag in dag uit fotografeert.

Voor interessante links lees verder:

Over het project zie http://www.theurbanmillenniumproject.com
http://www.newyorker.com/online/blogs/photobooth/2013/09/slide-show-bas-losekoots-photographs-of-new-york-commuters.html
http://citiesthemagazine.com/2013/bas-losekoot/
http://www.gupmagazine.com/portfolios/277-sao-paulo-and-the-urban-millennium
http://www.fotovisura.com/user/baslosekoot/view/the-urban-millennium-project-2

Over previsualisatie zie:
http://www.breakthroughphotography.org/how-to-pre-visualize-like-ansel-adams/ en http://insights.betterphoto.com/2010/01/how-to-take-better-pictures-previsualize.html.

Zijn inspiratie:
Alex Webb, Joel Meyerowitz, Philip Lorca DiCorsia, Beat Streuli, Saul Leiter, Raymond Depardon, Bruce Davidson, Bruce Gilden, Helen Levitt, Constantine Manos, Garry Winogrand, Lee Friedlander, Ray Metzker, Harry Callahan, Daido Moriyama
Over Alex Webb at Aperture Foundation: http://vimeo.com/30086565

websites over straatfotografie:
http://www.in-public.com/
http://www.public-life.org/
http://www.street-photographers.com/
http://www.americansuburbx.com

andere interessante sites:
http://lens.blogs.nytimes.com/
http://lightbox.time.com/
http://daylightbooks.org/
http://www.fotovisura.com/home
http://www.gupmagazine.com/
http://photoq.nl/

Joel Meyerowitz straatfotografie les in 7 minuten:
http://www.youtube.com/watch?v=FCCs_nedFhY
Joel Meyerowitz over schieten met een rangefinder:
http://www.youtube.com/watch?v=Xumo7_JUeMo

Mooi boek: Street photography now: http://vimeo.com/13582248
Recente documentaire over straatfotografen: http://www.everybodystreet.com
Foam Magazine: http://www.foam.org/magazine
Aperture Magazine: http://www.aperture.org/
Britisch Journal of Photography: http://www.bjp-online.com/

Dit bericht werd geplaatst in Sprekers en getagd door Hans Mulder . Bookmark de permalink .

Over Hans Mulder

Mijn voorkeur heeft natuur (landschap/natuur/macro), architectuur en soms ook wel straatfotografie. Met name let ik sterk op beleving en compositie. Meestal fotografeer ik in RAW met nabewerking via diverse programma's. Ik werk met een Panasonic Lumix FZ150 sinds 2013; eerder met de FZ8. Daarbij gebruik ik ook tele- en groothoekconverter en filters.

Geef een reactie