Huib Nederhof geeft lezing over architectuur

Op donderdag 24 januari 2013 gaf de bekende fotograaf Huib Nederhof een lezing bij de FLV in De Haard Molenpad 2a Leidschendam

Deze lezing was onderdeel van de jaarprogramma’s van de fotoclubs FLV, LFC en Diafragma en werd georganiseerd met medewerking van afdeling elf van de Fotobond.

In een volle zaal vertoonden deze onderkoelde maar onverschrokken fotograaf zijn werk in alle bescheidenheid. Maar we waren knap onder de indruk. Hij fotografeerde eerst (!) met een technische camera vanaf 2002, daarna was ook hij snel over naar de digitale fotografie. Veel nieuwe technieken leert hij snel bij, puttend uit het onmetelijke internetdomein: geen cursus nodig. Een voorbeeld van een moderne autodidact: zelfsturend leren via internet. Bill Gates heeft al in augustus 2010 gezegd dat hij verwacht dat binnen 5 jaar beter onderwijs te vinden is op het internet dan in de onderwijsinstellingen zelf.

Hij heeft naam gemaakt met groot afgedrukte foto’s, houdt van architectuur (binnen en buiten) en abstracten (scheepshuiden oa.). Veel foto’s zijn gemaakt in Rotterdamse bedrijven en haven, Maassilo, voor de herbestemming, maar ook in het buitenland. De schoonheid van het verval intrigeert hem en daarbij deinst hij voor vieze lokaties niet terug, ook niet waar de ratten aan je schoenen snuffelen…maar dan krijg je ook wat bijzonders. Van zijn fotoserie over de graansilo’s is dan ook een boek verschenen.
.

Hij maakt ook panorama’s, die hij hier niet vertoonde, wegens de beperkte schermgrootte, en multishots die hij met stitching aan elkaar zet tot een foto met hoge resolutie. Hij maakt daarvoor gebruik van PTgui.
Zie bijvoorbeeld zijn panorama van Rotterdam gezien vanaf zuid gemaakt vanaf de Maassilo. De inzoomversie heeft een resolutie van 991 miljoen pixels…

We zagen zelfs verrassende portretten, zeer goed werk, die hij nu helaas niet meer maakt omdat het naar zijn zeggen teveel gedoe is. Kom op Huib!
Ook teveel moeite is het gezeul met een telescopisch statief waarbij hij op afstand de camera kan besturen. Is een drone niet handiger? Tja, beetje duur als je een goede wil, en hij gaat voor kwaliteit…

Loop eens binnen bij galerie urban photos in Rotterdam (Pannekoekstraat) voor zijn foto’s en bekijk ook de roundshots zoals dit roundshot in de machinekamer van de grootste bulkcarrier !
Zie http://www.huibnederhof.nl , www.urbanphotos.nl en Eckhart Gallery

Dit bericht werd geplaatst in Nieuwsarchief en getagd door Hans Mulder . Bookmark de permalink .

Over Hans Mulder

Mijn voorkeur heeft natuur (landschap/natuur/macro), architectuur en soms ook wel straatfotografie. Met name let ik sterk op beleving en compositie. Meestal fotografeer ik in RAW met nabewerking via diverse programma's. Ik werk met een Panasonic Lumix FZ150 sinds 2013; eerder met de FZ8. Daarbij gebruik ik ook tele- en groothoekconverter en filters.