Peter Meijs toont HDR

Op 2 april toonde Peter Meijs hoe hijzelf met HDR aan de gang is gegaan en liet hij ons ook zien hoe je een HDR foto maakt en bewerkt in een live demonstratie.Zo kregen we een compleet beeld van wat HDR inhoudt, hoe het werkt en wat het kan betekenen.

Zijn vijf jaar ervaring is te zien. Op velerlei manieren speelt het inmiddels oude straatfotograaf-jochie met de techniek om van een opname een ‘tafereel’, zoals hij dat noemt, te componeren. Geen moeite is hem teveel om met fotobewerking alles eruit te halen. Daarbij is hij in staat te variëren tussen surrealistisch en realistisch. Maar: het gaat om het beeld, HDR blijft een technisch hulpmiddel dat de mogelijkheden vergroot. Je kunt daarin helemaal los gaan, maar de kunst is het zo te gebruiken dat het gewenste beeld ontstaat en je de mogelijkheden benut ten dienste van de fotografie en niet andersom (hoewel het erg verleidelijk is ermee te spelen en dat moet je ook zeker doen). Peter dempt de al te onnatuurlijke effecten. Belangrijk zijn de presets in de software. Er zijn namelijk heel veel combinaties van instellingen mogelijk.

We waren te gast bij de Leidschenveense fotoclub (met inzet van onze beamer). Samen met FLV in totaal 35 mensen luisterden en keken geboeid tijdens deze leerzame en onderhoudende avond. De foto ter plaatse is ook in hdr gemaakt met zeven fotostappen in jpeg.

Bedankt, Peter! We gaan geinspireerd aan de slag.

(aanvulling volgt)

Dit bericht werd geplaatst in Sprekers door Hans Mulder . Bookmark de permalink .

Over Hans Mulder

Mijn voorkeur heeft natuur (landschap/natuur/macro), architectuur en soms ook wel straatfotografie. Met name let ik sterk op beleving en compositie. Meestal fotografeer ik in RAW met nabewerking via diverse programma's. Ik werk met een Panasonic Lumix FZ150 sinds 2013; eerder met de FZ8. Daarbij gebruik ik ook tele- en groothoekconverter en filters.