Mededelingen

Uitgelicht

Actueel

Op 5 juni benoemde de Algemene Ledenvergadering een nieuw bestuur.
Het huidige bestuur trad af, behalve Patrick Kooman. Na 10 jaar trouwe dienst gaven Hans Mulder (voorzitter), Jan Klijnstra (secretaris) en Jan Noordermeer (penningmeester) het stokje door aan Johan de Vos (voorzitter), George Gaiser (secretaris), André Sprong (penningmeester) en Ger ter Horst (PR en activiteiten); 
Patrick blijft als bestuurslid voor techniek. Met een nieuw programma en begroting en vanuit een nieuwe clublocatie in Leidschendam (Overgoo) kan de club weer vooruit in het volgende, 21e seizoen. 

(nadere informatie volgt)

Expositie België, krot en compagnie?
(urbexfoto’s van George Gaiser, Leo van der Nat en Hans Mulder)
wijkgebouw De Poort, Kastelenring 112, 2261HD  Leidschendam gedurende de maand mei (hing april in bibliotheek Leidschenveen )

FC’59 buitententoonstelling Rondom de Oude Kerk Delft
21 juni tot 13 september 2019
28 panelen van 250 x 60 cm met werk van leden van de jubilerende FC’59.
Locatie: H. Geestkerkhof/Oude Kerkstraat. Dag en nacht te bezichtigen.

Kennismaken: Wilt u vrijblijvend een keer kennismaken met onze club stuur dan een berichtje naar info@fotoclubdiafragma.nl.

Enkele leden bij De Poort bij demonstratie van een drone

Tip: onder Fotowerk vindt u foto’s van de avonden, excursies, exposities en ledenwebsites. Onder Inspiratie verslagen van lezingen van sprekers.

Kijk ook onder Activiteiten in de omgeving

Eindwedstrijd 2019 : Straatfotografie

De eindwedstrijd op 29 mei om de Angela van der Zalm–wisseltrofee (los van de competitie) had als thema “Straatfotografie” met bespreking door Peter Willemse , zelf fervent straatfotograaf.

André won met een sfeervolle foto gemaakt in Luca, George werd tweede met een Hollandse scene met fiets in de sneeuw en Leo werd als derde aangewezen met  een foto van een lachende krantenverkoper bij het station.

Foto’s: Patrick Kooman

Peter toonde na de pauze nog vers van de pers boeiende platen van zijn solo-zwerftocht door New York, hij is nog lang niet klaar met de selectie van zijn 6000 foto’s …maar wat we nu zagen was al indrukwekkend.

Teo Krijgsman over architectuur

Op 15 april 2019 bij Fotoclub Leidschenveen

Teo was uitgenodigd door de vier clubs in het kader van het thema voor 2019: Architectuur.
Overigens, wist je dat Nederland de beste en meeste internationale architecten voortbrengt?

Hij onderscheidde drie lagen om architectuurfotografie te benaderen:
object, context en beleving, en detail.

Dat hij  naast beroepsfotograaf en vrij kunstenaar ook docent aan de academie is merkten we goed, hij doordrong ons van het belang van keuzes vooraf over vorm, licht en standpunt. Het accent van zijn lezing, eigenlijk opgezet als workshop, lag vooral op te leren hoe je het doet aan de hand van voorbeelden.

Teo werkt veel in opdracht en moet daarvoor in kort tijdsbestek (wat ook wel dagen kan duren), een gebouw ‘beleven’, het karakter in zich opnemen en gelet op de opdracht fotografisch vormgeven. Daarbij is het gebouw dwingend over het ‘wat’, maar de fotograaf is de baas over het ‘hoe’, hoe spannend maak je het beeld? Want foto’s moet je zelf maken, concipiëren, anders blijft het bij toevalstreffers en oppervlakkigheid. Er moet aan gewerkt worden, om tot een goed resultaat te kunnen komen.

Teo aarzelt niet om met photoshoppen de storende details weg te werken, vaak uitbesteed als het te moeilijk wordt. Soms ook door samenstelling uit twee beelden. HDR is aan hem niet besteed, bij combinatie van buiten en binnen wordt het contrast opgelost met flits of door een later tijdstip op de dag te kiezen. Vaak is ook de avond beter omdat dan storende details vanzelf wegvallen.
Ruimtelijkheid in de foto vindt hij belangrijk, je kunt dan door de foto ‘wandelen’, de foto wordt gelezen door de beschouwer en dan is het belangrijk dat een foto duidelijk is over vorm, zodat je bij het bekijken je eigen ‘verhaal’ kunt gaan maken, zoals je ook met een boek doet. Bij dat lezen zijn ook inleidende lijnen belangrijk.

Om wat leven erin te brengen wacht hij op het moment waarop mensen op een goede plek staan of juist bewegen. Voor het juiste standpunt gebruikt hij vaak ladders die hij meeneemt in zijn auto. Ook heeft hij een aangepaste fiets.

Ga praten met een architect of de bouwheer om achter het concept van een gebouw te komen. Ook interessant is het gebouw in de context uit te beelden (toon de betekenis). Architectuur is eigenlijk niet in één foto te vangen, het vergt minstens een serie (vorm, context, detail).

Daaraan komt de gemiddelde amateur meestal niet toe, die fotografeert al snel een qua vorm interessant detail. Het kan geen kwaad jezelf eens een opdracht te geven … met meer aandacht voor wat je nu eigenlijk wil, met alle voorafgaande keuzes van dien. Iets om over na te denken.

Tot slot prikkelde hij ons met een paar mooie landschapsfoto’s van zandduinen, ook “architectuur”? Maar wie is de bouwer dan?

ftgr@teokrijgsman.nl
https://www.teokrijgsman.nl
Specifieke link: Krijgsman foto’s NL architectuur

 

 

Terzijde: tijdens de lezing stond de Notre Dame in vlammen, het iconisch bouwwerk, werelderfgoed, nationaal symbool van Frankrijk, een monument van vorm, beleving en details. En dat blijft het bouwwerk, ‘alleen’ het bovendeel van het dak en de spits is weg en het gewelf deels ingestort.
Zie Foto’s van interieur na de brand  en Na de brand (CNN)

update 17 april 2019 13:22

Frankrijk kondigt architectuurwedstrijd aan voor herbouw van toren Notre-Dame
De Franse premier Edouard Philippe heeft een wedstrijd in het leven geroepen die architecten over de hele wereld moet uitdagen om een ontwerp te maken voor de herbouw van de toren van de afgebrande Notre-Dame, meldt persbureau AFP

De Franse minister van Cultuur Franck Riester zei eerder op woensdag dat er genoeg geld uit donaties is binnengekomen om de kathedraal in Parijs te restaureren. Volgens hem is er meer dan 800 miljoen euro opgehaald.

 

 

Successen van leden bij Bondsfotowedstrijd en Foto Online

Lees alles in dit verslag van Johan de Vos (pdf): Bondsfotowedstrijd 2019 resultaat.

Nagekomen bericht:
André Sprong heeft ook nog brons gescoord bij Foto Online met deze foto:

Op maandag 8 april 2019 is de bespreking van de Bondsfotowedstrijd 2019 bij de LAFV in Leiden door jurylid René van Rijswijk.
Wijkvereniging “Aktief”, Berlagestraat 2, Leiden. Aanvang 20 uur.