Actueel

Kennismaken: Wilt u vrijblijvend een keer kennismaken met onze club stuur dan een berichtje naar info@fotoclubdiafragma.nl.

Enkele leden bij De Poort bij demonstratie van een drone

Tip: onder Fotowerk vindt u foto’s van de avonden, excursies, exposities en ledenwebsites. Onder Inspiratie verslagen van lezingen van sprekers.

Kijk ook onder Activiteiten in de omgeving

Successen van leden bij Bondsfotowedstrijd en Foto Online

Lees alles in dit verslag van Johan de Vos (pdf): Bondsfotowedstrijd 2019 resultaat.

Nagekomen bericht:
André Sprong heeft ook nog brons gescoord bij Foto Online met deze foto:

Op maandag 8 april 2019 is de bespreking van de Bondsfotowedstrijd 2019 bij de LAFV in Leiden door jurylid René van Rijswijk.
Wijkvereniging “Aktief”, Berlagestraat 2, Leiden. Aanvang 20 uur.

Jan van der Greef’s levenskunst

In samenwerking met Fotokring Leidschendam-Voorburg, FC Diafragma en de RIjswijkse FC gaf Jan van der Greef op 3 december 2018 bij de Leidschenveense Fotoclub een boeiende lezing over zijn levensreis met prachtig fotowerk, afgewisseld met videobeelden met muziek. Al in 2016 ontstond het idee hem uit te nodigen, maar onder meer door zijn vele reizen lukte het pas dit jaar om tot een afspraak te komen.

Zijn levenslange passie voor natuur was duidelijk herkenbaar. Door ziekte in zijn kindertijd raakte hij gehandicapt maar dit heeft hem gemotiveerd om vrijheid en verbondenheid als leidraad te gebruiken bij zijn fotowerk. Zijn foto’s van arenden en kolibri’s (vlagkolibri, zwaardkolibri !) zijn kenmerkend, als ultiem symbool vrijheid.
Zo won hij met een foto van een dwergnimf kolibri die met zijn vleugels tezamen met een kaarslelie een kruis vormt de WILDLIFE PHOTOGRAPHER OF THE YEAR 2018 competitie in de categorie ‘zwart en wit’.

Met citaten en gedichten deelde hij zijn levenslessen, zoals om te leren accepteren.
Met fotografie vormt hij zijn beperking om tot levenskunst.

“Mijn stijl zou ik typeren als het zoeken naar de essentie van het moment, de emotie en de verbinding naar alles eromheen. Het ongehinderd vastleggen, los van enige regel of enig moeten, volledige vrijheid ervaren.”

Tijdens zijn reizen van Peru tot Ethiopië kreeg hij, gebonden als hij is aan de rolstoel, veel hulp, maar belangrijker is denk ik zijn passie om te beleven, zijn beleven van vrijheid en verbondenheid. Hij ontmoette veel bijzondere dieren zoals het langstaart schubdier, zwermen van miljoenen miljoenen fruitbats, het aardvarken en de abessijnse wolf om maar enkele te noemen.

Hij zoekt naar verdieping en vat zijn beleving ook in abstracties van bewegingen. Eigenlijk maakte hij een reis van figuratief naar impressionistisch en abstract. Vanuit deze reis is zijn recente boek “Reflections of the Inner Self. Dreams and Visions of Nature” ontstaan. Hierover schreef Sir David Attenborough: “Magnificent book!” en Vincent Munier, natuurfotograaf: “Amazing book, amazing story, amazingly brave! “

Kortom, een presentatie met diepgang, indrukwekkend en inspirerend.

Is het niet een goed idee om bij jezelf eens te zoeken naar wat je drijft in de fotografie, wat jouw persoonlijke waarden zijn en hoe die in jouw fotowerk als handtekening te herkennen zijn. Daarop voortborduren, je eigen stijl ontwikkelen, versterkt zeker de zeggingskracht en waarde van je foto’s. Het proces van het maken van foto’s is misschien nog wel belangrijker dan het ‘foto-resultaat’, en dat is niet de foto maar de impact van een foto naar mijn mening.

Fotografietips van Jan

1. Zoek een plek uit waar je graag wilt zitten. Dit kan het bos zijn, maar ook je eigen achtertuin of de hoek van de straat. Als je er maar een tijdje ongestoord kunt zitten.
  2. Kijk net zo lang naar je onderwerp tot je een heel goed gevoel krijgt over wat er mogelijk gaat gebeuren. Dan kun je precies dát mooie moment vastleggen. Het kan soms wel twee uur duren voordat ik op de knop druk.
  3. Verdiep je in de basisbeginselen van fotografie, bijvoorbeeld door een cursus te doen. Als je de regels kent, is het tijd om dingen te proberen en de regels weer los te laten!
  4. Experimenteer! Dan bereik je een uniek resultaat. Wat gebeurt er als je een langere sluitertijd gebruikt? Of beweeg je camera voor bewegingsonscherpte.
  5. En dan de belangrijkste tip: Geniet van wat je doet! Juist vanuit een rolstoel heb je een verrassend perspectief op de zaken waardoor je nét even een andere foto maakt dan anderen.

Eindwedstrijd 2018: Feest

Traditioneel aan het einde van het seizoen houden we eindwedstrijd om de wisseltrofee. Dit jaar waren er slechts acht deelnemers met elk een foto gemaakt met als thema ‘Feest’. De jurering was dit keer in deskundige handen van Gerard Hol, die na een projectie van eigen werk onze werken besprak.

Winnaar werd André (nieuw lid dit seizoen!) met een zwart-wit foto vanaf een bijzonder standpunt tijdens een bruiloftsfeest. Tweede werd Hans met een straatfoto van het bevrijdingsfestival. Met de derde plek had Gerard meer moeite. Het werd een ex-aequo van Inge en Leo.

De winnaars mochten een prijsje uitzoeken en André had daarbij de eerste keus uit de boeken.