Over Fotoclub Diafragma

Het diafragma gebruikt lamellen om een grotere of kleinere opening te bereiken
en die over elkaar heen liggen. H
oe meer lamellen hoe hoger de kwaliteit van de onscherpte; bij minder lamellen is dit ‘bokeh’ minder mooi, de rondjes zijn dan hoekiger.

Fotoclub Diafragma is opgericht in 1999 en was van oorsprong voornamelijk een diaclub, maar inmiddels fotografeert iedereen natuurlijk digitaal. We beschikken nu over een uitstekende beamer en groot scherm. We hebben ook een spyder voor kalibratie van je beeldscherm.

Wat is je passie? Natuurfotografie? Architectuurfotografie? Portretfotografie?
Bij Fotoclub Diafragma werken we rond thema’s en hebben een jaarprogramma afgestemd op de wensen van de leden. Natuur is goed vertegenwoordigd, maar eigenlijk doen we bijna alle soorten fotografie. De focus van de club is leren hoe het beter kan, nieuwe technieken leren en tegelijk gezellig en ongedwongen jezelf kunnen zijn met onderling respect voor elkaar.
Wel hebben we een competitie die de leden uitdaagt aan de slag te gaan.

Wat is het niveau van de fotoclub?
We vormen één groep van rond de 30 leden, vrouwen en mannen, jonger en ouder.
We gaan ervan uit dat je al enige jaren fotografeert en dus de camera beheerst (type reflex, systeem of uitgebreide (bridge)compact). Ook verwachten we voldoende computervaardigheid en enige ervaring met beeldbewerking. Bij het ontwikkelen van talent gaan we uit van eigen initiatief. Leden zijn bereid elkaar te helpen en het bestuur kan daarbij faciliteren.
Iedere amateurfotograaf heeft zowel sterke kanten als gebieden waarop hij nog meer ervaring wil opdoen met inhoud en/of techniek. In een gezellige, maar kritisch opbouwende sfeer proberen we elkaar tot (nog) betere resultaten te brengen en creatief te zijn met fotografie. Je leert door onderlinge bespreking veel over hoe verschillend je kunt verbeelden en naar beelden kunt kijken. We besteden veel aandacht aan beeld, maar ook aan fototechniek en beeldverwerking.
Iedereen blijft leren, ook van jou! We gaan ervan uit dat je ook met anderen wilt delen wat jij kan en weet. Dat kan een dankbare positie zijn, waaruit je ook veel voldoening kan halen.

Bijeenkomsten en activiteiten
Ons seizoen loopt van september tot juni. Jaarlijks maken we vooraf een programma dat we vaststellen na bespreking op de algemene ledenvergadering in juni.

We komen 1 a 2 keer per maand bijeen. Onze maandelijkse clubavond is meestal op de  dinsdag van elke maand (20.00 uur tot 22.30 uur). We bekijken en bespreken dan met elkaar foto’s en behandelen diverse fotografische onderwerpen.
Soms hebben we ook op een woensdag van de maand een extra clubavond, bijvoorbeeld met een gastspreker of bezoek van een andere fotoclub.
Omdat we ook samenwerken met andere clubs kunnen er ook activiteiten zijn naast ons eigen programma op andere dagen (maandag of donderdag).

We houden een onderlinge competitie door het seizoen (meestal met thema’s). Eén inzending van elke fotograaf dingt mee. Daarbij geldt voor de competitiefoto’s dat ze recent moeten zijn (gemaakt na de ledenvergadering van juni, als de thema’s voor het seizoen bekend zijn).
De competitiefoto’s beoordelen de leden op onderwerpuitbeelding (originaliteit, zeggingskracht, durf) vorm en en techniek in dienst van de verbeelding (compositie, scherpte, contrast, belichting, etc.). De foto’s voor de competitie (en extra foto’s) worden een week vooraf geupload door de leden en door alle leden beoordeeld en van een cijfer voorzien. Op de club vindt dan bespreking plaats.

De beste foto’s van de avond komen in de slideshow op de voorpagina van de clubwebsite terecht. Aan het einde van het seizoen belonen we de 3 hoogst geklasseerden, mits voldoende is deelgenomen (één keer missen mag).

Naast de inzending voor de competitie kun je extra  3 foto’s laten zien om met elkaar te bespreken, en als er nog tijd over is ander fotowerk. Dit kan ook ouder werk zijn. Soms bespreken we dan ook een techniekje; uitgebreider kan dit tijdens het ‘fotocafé’ dat een keer per seizoen wordt georganiseerd.

De wisseltrofee “Jouw beeld blijft”
Aan het eind van het seizoen houden we een zogenaamde eindwedstrijd met afgedrukte foto’s om de Angela van der Zalm wisseltrofee, een kristallen fotolijst.

Er zijn clubexcursies (bv. een natuurgebied, oude panden), we kunnen meedoen aan wedstrijden, we organiseren soms een workshop (met interne of met externe docent) zoals over fotobewerking of passe-partout snijden, we houden een expositie en we werken samen met andere clubs (we delen bijvoorbeeld sprekers).

Via email en onze website worden de leden op de hoogte gehouden van het reilen en zeilen van de club, nieuws uit de omgeving en andere wetenswaardigheden. Voor het programma van dit seizoen kunt u onze agenda op de website raadplegen.

Locatie

We hebben een gezellig onderkomen te Leidschendam in De Poort, deur open 19.30 uur; aanvang 20.00 uur; gratis parkeren en tot de deur bereikbaar met onder andere tram 6).

De contributie bedraagt 60 euro per seizoen dat loopt van september t/m juni.

Fotobond
De club is (evenals vele andere amateurclubs uit heel Nederland) aangesloten bij de Fotobond. Het lidmaatschap hiervan kost 18 euro per kalenderjaar, maar is niet verplicht. Voor meer informatie over de Fotobond, zie www.fotobond.nl.

Contact
Heb je vragen, wil je lid worden, of wil je eerst eens vrijblijvend sfeer proeven op een clubavond, stuur dan een mailtje naar info@fotoclubdiafragma.nl.
Onze website is www.fotoclubdiafragma.nl

Tot ziens!

De formele voorwaarden vind je in onze statuten: