Uitgelicht

Kennismaken: Wilt u vrijblijvend een keer kennismaken met onze club stuur dan een berichtje naar info@fotoclubdiafragma.nl. Tot ziens!

Nieuwe aanpak dit seizoen

Op 26 september zijn we gestart met de nieuwe opzet van het programma
We houden minder competities en stellen verdieping door onderlinge kennisuitwisseling en bespreking voorop. Daarbij besteden we gericht aandacht aan hoofdthema’s bij de fotografie (licht en schaduw, compositie en kadrering, kleur en zwart-wit, nabewerking en presentatie).

De nieuwe aanpak van de clubavonden

Loulou Beavers lezing

Loulou Beavers was op 11 oktober bij ons te gast. Haar lezing voor circa 40 leden van vier clubs ging over natuur en reizen (Namibie, ZImbabwe, IJsland). Niet alleen de exotische landschappen en haar verbeelding daarvan kwam aan bod, maar zij toonde ook haar oog voor detail, steeds één met de omgeving, flexibel en nauwkeurig het onderwerp en haar benadering kiezend.
Dat kan iets heel kleins zijn, in de tuin of ‘haar’ bos op de Veluwe. Sfeerbeelden hebben haar voorkeur, waarbij ze overbelichting niet schuwt. Ze toonde ook bijzondere resultaten van dubbelopnamen (een scherp met een vaag over elkaar heen). Creatief werkend met licht verbeelt zij haar beleveingswereld, voorbij de beheerste techniek. Een statief gebruikt ze alleen bij lange sluitertijden…

De uitleg bij de beelden over hoe zij ertoe kwam en hoe ze te werk ging inclusief de nodige anekdotes bezorgden velen een inspirerende avond.

Ze maakte het sfeervolle boek Moved by Nature, dat nog steeds te koop is.

Zie ook :

• Een interview met haar uit 2012: “Dieren, landschappen, macro. De combinatie van natuur, fotografie en creativiteit is er één waar ik me telkens in kan verliezen
  • Haar website.

Expo Beweging in HMC Antoniushove

De expositie omvat veertig foto’s van vier clubs.

Een impressie:

Virtuele expositie (foto’s Fotoclub Diafragma):

Eindwedstrijd: Stilleven

Marina Peters besprak met ons tien ingeleverde werken uitgebreid en nodigde daarbij ook iedereen uit commentaar te leveren. Op alle mogelijk manieren werd ernaar gekeken, makers bevraagd en herkaderd. Wat is het verhaal, zit er een boodschap in? Hoe is met licht en objecten omgegaan? Overtuigt de compositie? Hoe kan het beter?
Zo werd het een intensieve, onderhoudende avond. Marina koos de drie besten: eerste werd Johan de Vos met een oude dokterspraktijk (‘helemaal af’), Bianca van Soest werd nipt tweede met een soortgelijke opstelling, met een verborgen boodschap, die echter niet duidelijk genoeg was. Derde werd Leo van der Nat met een ‘natuurlijk’ stilleven dat hij in een urbex locatie aantrof. Toevallig was dat ook de eindvolgorde van de competitie!

Vlnr (2e-1e-3e): Bianca, Johan en Leo (Foto: Inge van der Meer)

Johan kreeg de wisseltrofee uit handen van Hans Mulder voor een jaar mee naar huis. Gefeliciteerd! (foto: Inge van der Meer)

Marina was opgetogen over het niveau en werd door de voorzitter namens de club bedankt voor haar jurering.

met commentaar van iedereen… (foto’s: George Gaiser)

Marina bespreekt de foto van Johan (links) met de wisseltrofee op tafel (foto: Hans Mulder)

Opmerking: Eerder in het seizoen is over het stilleven een workshop gehouden door Maarten Welbergen.