Een led-panel: eigenschappen en aanschaf

Hans Mulder, 30 maart 2017

Op de club toonde ik een led lamp, een ledpanel. Een handig accessoire, voor video, portretfoto of productfoto (en dus ook stillevens…).
Ik merkte aan de reacties dat er belangstelling was voor een dergelijk product. Zelf heb ik onderzoek ernaar gedaan en ik wil die informatie graag delen. Daarbij geef ik ook enkele tips voor aanschaf van een dergelijke lamp.

20170330_113429_Richtone(HDR) (Kopie)
We hebben het hier over een continu verlichting met leds. Ik heb een lamp met 128 leds. 20170330_113256 (Kopie)De leds zijn in een matrix geplaatst en zijn traploos verstelbaar evenals de kleurtemperatuur ( 3200-5600K).

20170330_113936 (Kopie)De lamp gaat lang mee, zoals gebruikelijk bij leds ( 50.000 uur). De werkingsduur hangt uiteraard af van de voeding. De lamp werkt op een accuvoeding (niet inclusief). Je kunt Sony NP-F typen gebruiken *, maar hiervoor zijn ook packs voor 6 batterijen te koop a €6),
Falcon BB6 battery case as NP-Fof een optionele netadapter met micro-usb aansluiting; de accu wordt dan automatisch afgeschakeld. Ik heb echter een Sony netvoeding met een dummy-accu. Hij heeft ook een accu-power test knop en een aan-uit schakelaar.
Er is een aansluiting voor hotshoe en statief.
De lamp is kantelbaar voorover en achterover.
Dankzij een plat ontwerp en laag gewicht, inclusief mijn NP-F530 accu 335 gram, is het goed mee te nemen.
Van belang is dat het licht voldoende kleurecht is. Dit wordt aangegeven met de CRI-waarde (color rendering index), voor deze lamp is dat een hoge waarde van 95.cri
Het panel heeft een vermogen van 18w en geeft 2350 lumen.

*In plaats van Sony accu’s is een goed compatible merk Watson

De lamp heb ik aangeschaft op ebay via een veiling, maar ze zijn ook direct te koop. Het gaat om de Hersmay pc-k128c (ook verkocht onder andere namen: Lightdow, Fotga, Supon L122T, Viltrox L116T).
LedgoDe Hersmay kostte mij nog geen €20 en twee weken levertijd vanuit China.
Een soortgelijke lamp kost bij een bekende winkel wat meer…Dan zit er een numeriek display op, maar geef mij maar een draaiknopje dat werkt sneller.
De lamp geeft een diffuus/gespreid licht dankzij een perspex scherm voor de leds. Dit reduceert de lichtopbrengst wel, maar het is fel genoeg voor onderwerpen die niet verder dan een meter zijn verwijderd. Als vuistregel kun je uitgaan van 1/25 @F4 bij ISO200 op 1 meter.

Andere modellen die in aanmerking komen:
• Triopo TTV-204
.• Yongnuo (Air YN300) is bekend maar wel duurder. Houder is zwak.
• Gigalumi 228 = Wansen D3594= Pico228. Goedkoop en goed is . Wat kleiner formaat, maar geeft relatief veel licht. Minder kleurecht.ledlamp pico228

Dit bericht werd geplaatst in Kennisberichten,Ledenpraat door Hans Mulder . Bookmark de permalink .