Stilleven met Maarten Welbergen (2)

Op 15 december leerde Maarten ons in een workshop hoe we een stilleven kunnen opbouwen. Een kunstzinnig stilleven, dus geen reclame- of productfotografie, waarbij het beeld functioneel is (zo gunstig mogelijke presentatie). Bij een stilleven gaat het om compositie en lichtval. Bij compositie kun je onderscheid maken naar vlakverdeling, diepte, kleur en toon.

Maarten maakte snel even een basisopstelling (Foto: Hans Mulder)

In een plat vlak staan de elementen los en overdekkend naast en door elkaar. Dat geeft een verdeling/evenwicht  tussen ruimte en restruimte (denk aan de taferelen in de oudheid). Diepte krijg je door objecten achter elkaar te plaatsen in de driedimensionale ruimte. Dit zie je meer als je hoger ten opzichte van het stilleven staat. Ook de lichtval speelt hierbij een belangrijke rol (denk aan het ‘tromp l’oeil’ effect). Qua vormen gaat het om combinatie van de elementaire vormen kubus, kegel en bol. De kleurcompositie ontstaat door het gebruik van (complementaire) kleuren en kleurherhaling. Tot slot is er de toon, de mate van contrast/verzadiging over het gehele beeld.

Maarten nam wat van de spullen die de clubs hadden meegenomen en zette een voorbeeld neer, Daar werd wat mee gespeeld en vervolgens gingen we zelf aan de gang onder het toeziend oog van de meester:

p1150529c

George Gaiser had een handig videoledlampje meegenomen (Foto: Hans Mulder)

Het is een zaak van blijven spelen met de voorwerpen en het licht totdat het een nieuw geheel wordt, meer dan de som der delen, een verhaal vertelt.

De composities van George Gaiser op verschillende wijzen getoond (foto’s Hans Mulder)

p1150545cEn hier nog een compositie van Hans Mulder.

Uiteraard is het ook mogelijk een stilleven in de natuur te ‘vinden’. Dan is het meer een kwestie van goed kijken en kaderen.

Het was leerzaam, nu veel gaan oefenen en experimenteren, en veel succes bij de eindwedstrijd dit seizoen!

Dit bericht werd geplaatst in Sprekers en getagd , door Hans Mulder . Bookmark de permalink .