Met Leon Baas op macrojacht naar insecten

Leon Baas gaf op 3 oktober 2016 in Leidschenveen een presentatie voor de samenwerkende fotoclubs Fotokring Leidschendam, Diafragma, Leidschenveen en Rijswijk.
Kenmerkend voor zijn werk zijn macrofoto’s van insecten met vaak een landschap op de achtergrond. Hij is fan van zijn 35mm Tokina macrolens maar heeft een eigen macro-groothoeklens ontwikkeld: om dichtbij te komen, maar toch ook landschap te kunnen tonen*. Ook werkt hij met een 300mm om op afstand te kunnen blijven. Meestal schiet hij uit de hand (!), hij zoekt namelijk actie. Belangrijker dan de techniek is echter het zien, vormgeven en interesse hebben in het object.
Hij houdt bij het fotograferen rekening met achtergrond en kleurencombinaties, waartoe hij ook kleurencirkels bij zich heeft. Glasvezelflitsen biedt de mogelijkheid van zeer gerichte belichting, vaak van achteren. Zijn beelden zijn sfeervol en hebben een eigen stijl. Wie kent niet het opstijgende lieveheersbeestje?
Leon vertelt graag een verhaaltje bij zijn foto’s. Die zijn niet vreemd van menselijke projectie…
Met een beetje humor en op rustige toon legt hij geduldig uit dat er veel te zien en te leren is voor wie er oog en geduld voor heeft. Het maakt het een stuk interessanter dat hij zich ook verdiept in de insectenwereld. Eind deze maand staat hij in Duitsland bij het GDT festival (Gesellschaft Deutscher Tierfotografen), daar moet hij zijn toelichting een stuk korter houden….Hij is al enige tijd bezig met een boek, maar schrijven is niet zijn hobby. Tekeningen heeft hij al wel van hoe hij rekening houdt met het licht.
Hij heeft geen moeite met languit op de grond liggen of hij in een waadpak door het water lopen voor de bijzondere beelden, en stoort zixh niet aan voorbijgangers die dit maar vreemd vinden (totdat ze het resultaat zien). Zijn resultaten waren ook in Frankrijk te zien op grote billboards; zijn naam stond er niet bij, maar hij ontving diverse foto’s per mail van fans die zijn foto’s herkenden.
Leon is in het bijzonder geboeid door mieren. De bosmieren zijn niet alleen geboeid door hem, maar steken ook gemeen. Fantastisch is zijn foto van een zuurspuitende mier, die zich verweert tegen een libelle op rooftocht. Een primeur voor ons. Zijn foto’s zijn voer voor wetenschappers, die trachten een verklaring te vinden voor de kleurige mist die boven een groep mieren hangt.
Alsof het niet klein genoeg kan, parasieten zijn zijn volgende objecten…
Leon, bedankt voor de boeiende en inspirerende voordracht en vergeet vooral niet aan je boek verder te werken!

* zie ook Chinese macrogroothoek van Venus
Leon Baas foto’s en achtergrond is te vinden op onder meer: (NIET meer bb-fotografie.nl)
Leon Baas op zoom.nl
Facebook van Leon Baas
Leon Baas fotos op 500px
Leon Baas op GDT oktober 2016
discoverwildlife.com/gallery
Leon Baas – Canon Nederland Door de zoeker van Leon Baas; een fotograaf met een unieke, eigen stijl in macrofotografie
Insecten Macrofotograaf Leon Baas vertelt zijn verhaal! – DeFotoblogger 2 feb. 2015 – Leon Baas is Nederlands eigen Macrofotografie insecten goeroe

Dit bericht werd geplaatst in Sprekers en getagd , door Hans Mulder . Bookmark de permalink .

Over Hans Mulder

Mijn voorkeur heeft natuur (landschap/natuur/macro), architectuur en soms ook wel straatfotografie. Met name let ik sterk op beleving en compositie. Meestal fotografeer ik in RAW met nabewerking via diverse programma's. Ik werk met een Panasonic Lumix FZ150 sinds 2013; eerder met de FZ8. Daarbij gebruik ik ook tele- en groothoekconverter en filters.

Geef een reactie