Fotogaferen maakt gelukkig

door Tim Kraaijvanger 10 juni 2016
http://www.scientias.nl/fotograferen-als-japanse-toerist-maakt-echt-gelukkig
Er wordt vaak gekscherend gepraat over Japanse toeristen, die tijdens een bezoekje aan Amsterdam werkelijk ieder object willen fotograferen. Toch is dit geen gek idee. Mensen die foto’s maken van hun ervaringen, genieten meer van deze ervaringen dan mensen die niet fotograferen.

“Dit is het eerste onderzoek waarbij is gekeken of er verband is tussen fotograferen en genieten van ervaringen”, vertelt onderzoeker Kristin Diehl van de universiteit van Zuid-Californië. “We hebben aangetoond dat mensen meer genieten van een reis als ze foto’s maken.”

Diehl en haar collega’s voerden negen experimenten uit, waaraan 2.000 proefpersonen meededen. Tijdens ieder experiment werd aan individuen gevraagd om mee te doen aan een activiteit, bijvoorbeeld een busreisje of een hapje eten. Sommige deelnemers mochten foto’s maken, anderen niet. Achteraf vulden de proefpersonen een vragenlijst in of ze een leuke dag hebben gehad. De fotografen hadden gemiddeld gezien een leukere dag gehad dan de toeschouwers.

Maar wanneer je de hele tijd foto’s aan het maken bent, dan word je toch de hele tijd afgeleid en geniet je minder? Nee, juist niet. Het onderzoek toont aan dat fotograferende dagjesmensen meer genieten, omdat ze actief bezig zijn om de omgeving in zich op te nemen. Wie in een museum foto’s maakt, neemt juist langer de tijd om de verschillende kunstwerken te bekijken.

Overigens geldt de regel niet altijd. Bij een minder leuke gebeurtenis is het beter om toeschouwer te zijn, omdat je de vervelende ervaring dan sneller vergeet.

Dit bericht werd geplaatst in Ledenpraat door Hans Mulder . Bookmark de permalink .

Over Hans Mulder

Mijn voorkeur heeft natuur (landschap/natuur/macro), architectuur en soms ook wel straatfotografie. Met name let ik sterk op beleving en compositie. Meestal fotografeer ik in RAW met nabewerking via diverse programma's. Ik werk met een Panasonic Lumix FZ150 sinds 2013; eerder met de FZ8. Daarbij gebruik ik ook tele- en groothoekconverter en filters.

Geef een reactie