Wigo Worsseling en de geheimen van urbex

Wigo Worsseling, expert in urbex fotografie, gaf op 5 oktober een presentatie van zijn werk voor de samenwerkende clubs FC Diafragma, Leidsenveense FC, Fotokring Leidschendam-Voorburg en FC Rijswijk.
Wigo was al bezig met dit thema in het analoge tijdperk, maar heeft dit thema de afgelopen 10 jaar met verve opnieuw opgepakt. Met name van de HDR techniek en bewerkingsmogelijkheden maakt hij dankbaar en succesvol gebruik. Dat merkt hij ook aan de belangstelling voor zijn werk bij fotoclubs, exposities en galerie. Hij verkoopt een deel van zijn werken nu als kunst.
Eerder gaf hij zelf een fotoboek uit getiteld Urban Secrets. Zijn nieuwe boek ‘Exploring urban secrets’ komt internationaal uit. Het boek over urbex was op het moment van de lezing nog niet uit, maar is te bestellen op www.worsseling.nl of mail naar info@worsseling.nl. *)

boek wigo

Techniek
Hij werkt veel met een 12-24mm objectief en gebruikt voor de afwerking (achtereenvolgens) Photomatix, Photoshop en Nik software.
De camera zet hij in de stand diafragmavoorkeuze en laat het gewoon belichten.
Helaas is hij gedwongen om handmatig zijn zeven shots per opnameserie te programmeren, omdat zijn Nikon maar drie opnames in de bracketingstand kan maken. Dat kost tijd, zeker in donkere ruimtes! De zeven opnames worden gebruikt om samen te voegen als HDR afbeelding met Photomatix.

Werkwijze
Wigo toonde ook zijn rugzak met praktische zaken, zoals het blaaskwastje voor al dat stof op de lens en het pamperdoekje… en niet te vergeten de desinfectie-gel in verband met de gevaarlijke duivenpoep. Veel accu’s en natuurlijk zaklamp en mobieltje mee.
Uiteraard waarschuwde hij ons grondig voor de risico’s die je loopt met dit soort fotografie in onbekend en vervallen terrein. Verder: koperdieven houden niet van fotografen…
Om locaties te vinden moet je investeren in het (social) netwerk. Volg de gedragscode en je kunt door status te verwerven aan locaties komen. Voor opsporen en vooraf scannen gebruikt Wigo birdviews in Bingmaps. Grappig is dat de urbexers de locaties namen geven zoals ‘Victoria Stift’.
In een illustratief filmpje liet hij zien hoe zo’n tocht verliep met ertussendoor de resultaten.
Meer urbex filmpjes op Youtube naar “urbex” of “urban exploration”.

Wigo I-gemelli_resizeVoorbeelden
Wigo inspireert met beelden van klinieken, landhuizen en industriecomplexen van diverse plaatsen in Europa. In Nederland is helaas bijna geen echt vervallen bebouwing te vinden.
Voor wie er niet bij was: op zijn website kun je veel werken zien.
Bekijk ook eens dit voorbeeld.

Tips
Hoewel we zulke foto’s allemaal wel zouden willen maken, maar wellicht niet direct op deze manier, toch wat tips voor dergelijke omstandigheden. Laat een locatie eerst op je inwerken, laat ogen wennen aan het donker, houd rekening met veranderende licht-inval. Gooi eens wat stof omhoog…
Kijk ook omhoog en zoek diepte in de foto. Maak eens een panorama.
Mocht je de fotos moeten wissen, dat kan, maar hoeft niet permanent te zijn…

Met een volle zaal in Leidschenveen hebben we genoten van zijn verhaal en foto’s. Hoe graag we ook zouden willen, ik vermoed dat hij niet veel concurrentie van ons zal ondervinden…

*) Er zijn 2 versies verkrijgbaar vanaf 12 oktober. De standaard versie voor 29,95 (+ 6,95 verzendkosten) of de gelimiteerde versie voor 49,95 (+ 6,95 verzendkosten), deze versie is gesigneerd, genummerd en wordt geleverd met een gesigneerde A4 print (slechts 100 beschikbaar). Vermeld of je de standaard of de gelimiteerde versie wenst. Je ontvangt dan van Wigo de betalingsdetails waarna het boek wordt verzonden.

Dit bericht werd geplaatst in Sprekers door Hans Mulder . Bookmark de permalink .

Over Hans Mulder

Mijn voorkeur heeft natuur (landschap/natuur/macro), architectuur en soms ook wel straatfotografie. Met name let ik sterk op beleving en compositie. Meestal fotografeer ik in RAW met nabewerking via diverse programma's. Ik werk met een Panasonic Lumix FZ150 sinds 2013; eerder met de FZ8. Daarbij gebruik ik ook tele- en groothoekconverter en filters.

Geef een reactie