Foto bespreking auto portret van 13 oktober

Foto bespreking auto portret van 13 oktober

N.a.v. de discussie tijdens de ALV over creativiteit, heb ik besloten om een poging te doen voor een aanvullende bespreking, naast de bespreking van Ruud.

Omdat ik geen specifieke kennis heb op dat gebied, heb ik mij in de zomer periode in de materie verdiept. Wat is nou creativiteit en hoe ga je om met de interpretatie vrijheid van een omschreven onderwerp.

Ik ben onder tussen er achter gekomen dat de techniek de creativiteit ondersteunt. Daarom ben ik nu ook bezig om mijn techniekkennis bij te werken. Maar een technisch perfecte foto is toch vaak  ook weer niet de  foto. Waar zit het dan in?

Mijn bespreking van 13 oktober is dus een experiment en voor mij is het alleen de bedoeling om mijn eigen leerproces met jullie te delen. Het is mijn persoonlijke benadering.

Bij de beoordeling van de competitiefoto’s bekijk ik elke foto afzonderlijk en geef ik een cijfer voor elk onderdeel.

Nu heb ik de ingezonden foto’s als een serie bekeken.

Wat mij opviel:

  • Op alle foto’s staat een auto = een personenwagen. Misschien logisch maar toch de moeite waard om te benoemen. Er is dus geen ruimere interpretatie aan de term auto gegeven.
  • Op de foto’s staan geen personen

Verder is

  • 3 X een detail
  • 13 X vanuit de voorkant
  • 3 X vanuit de achterkant
  • 9 X schuin
  • 4 X frontaal

gefotografeerd. Later besefte ik ook nog dat elke auto vanuit de buitenkant gefotografeerd is.

Ik heb gekozen om de 4 frontale opnames naast elkaar te zetten omdat deze foto’s heel erg vergelijkbaar zijn maar tegelijkertijd toch weer heel anders zijn en niet alleen omdat het om verschillende modellen gaat.

Daarnaast heb ik dan gekeken wat die foto’s met mij doen. Een onderdeel van de inhoud beoordeling.

.bespreking  auto portret

Bij mijn vraag “wat valt op?” werd gezegd dat de achtergronden erg verschillend waren en goed bij de auto’s pasten.

Daar ben ik het helemaal mee eens.

Door de foto’s zo bij elkaar te zetten kunnen foto’s elkaar versterken.

Dat werkt volgens mij erg goed bij de 2 onderste foto’s. Door het gekozen standpunt bij de Mercedes krijgt deze auto nog meer status (het is al een luxe auto): “hij kijkt een beetje op je neer”. Daarnaast bij de Ford is gekozen om meer omgeving te laten zien. Dat geeft dan de Ford een soort bescheidenheid, wat erg goed bij deze auto past. Beide foto’s naast elkaar versterken en vullen deze effecten goed aan.

De oranje jeep heeft iets “dreigends” in zich. Door het gekozen standpunt “kijkt” de auto je direct aan en doet me dan denken aan een Mad Max auto (ook de achtergrond werkt hieraan mee). Klaar voor de aanval.

Bij de eerste foto bepaalt de achtergrond heel sterk de sfeer van de foto. Hierbij is het niet simpel om weg te dromen, en is deze foto voor mij vooral een esthetische weergave van techniek.

De keuze (bewust of onbewust) van het standpunt en om meer of minder context te laten zien bepaalt de sfeer van de foto en geeft een verschillende betekenis aan het voorwerp, in dit geval een auto.

Reacties zijn meer dan welkom! Startpunt voor verdere discussie!

Nicole

3 reacties op “Foto bespreking auto portret van 13 oktober

Geef een reactie