International Photofestival Leiden 2015

Het Internationaal Fotofestival Leiden vindt plaats van 10-31 oktober en wordt dit jaar voor de derde keer georganiseerd. Een deskundige jury selecteert 20 net afgestudeerde fotografen uit heel Europa voor een buitententoonstelling in de binnenstad van Leiden. Uit de 20 tentoongestelde fotografen zal tevens één winnaar worden gekozen. Het festival biedt op deze manier nog onontdekt fototalent de kans om zijn werk te tonen aan een groot publiek.

Er zijn workshops en lezingen op 10 oktober en een fotokijkdag voor oude foto’s tot 1945 op 24 oktober.

Workshops en lezingen

Op zaterdag 10 oktober, de openingsdag van het Internationaal Fotofestival Leiden, organiseert het IFL in samenwerking met het Leidse centrum voor Kunst en Cultuur (BplusC) een aantal boeiende workshops en lezingen die erop gericht zijn fotografen (jong en oud, professioneel en amateur) nieuwe inzichten te geven in de fotografie.
Plaats: Leids Volkshuis aan de Apothekersdijk 33a in Leiden.
Het aanbod bestaat uit o.a.:

 • Fotograferen waar je niet bent -Willem Populier (bekend van The Do-It-Yourselfie Guide) en
 • Visual Storytelling -Anais Lopez.
 • workshop oude techniek van het maken van een eigen blauwdruk -Rens Horn 2 x
 • cursus Lomografie -Saskia Boer
 • cursus Timelapse Fotografie -Arne Wossink (bekend van de timelapse Youtube video Leiden Sleutelstad).
 • In de middag zijn er lezingen door
  Martijn Beekman, winnaar van de Zilveren Camera (1996, 2007),
  Rik Suermondt, docent kunstgeschiedenis en fototheorie,
  fotografe Carla van de Puttelaar die naast een belangrijk eigen oeuvre onder andere heeft gefotografeerd voor the New Yorker en
  Ruth Engelen, cultureel antropoloog.

Voor de lezingen is een dagkaart van € 7,50 online te bestellen (aan de deur € 10,-) waarmee alle lezingen kunnen worden bezocht.
Voor de workshops gelden afzonderlijke prijzen.

Het volledige programma met tijden en prijzen is te vinden op: www.photofestivalleiden.com.

Aanmelden kan via: workshops@photofestivalleiden.com.

Contactgegevens:
Caroline Rijks
PR & Communicatie
Internationaal Fotofestival Leiden / Stichting Talentvolle Fotografen
Tel.: 06-41253816
E: stichtingtalentvollefotografen@live.nl
F: www.facebook.com/PhotoFestivalLeiden

Fotokijkdag ‘tussen kunst en kiek’ zaterdag 24 oktober 2015

Universiteit Leiden in samenwerking met het Internationaal Fotofestival Leiden

Bijzondere historische foto’s gezocht van voor 1945
Heeft één van uw voorouders in de 19e eeuw in Leiden gestudeerd en bestaan er nog studenten- of groepsfoto’s uit die tijd? Heeft u bijzondere foto’s of albums op zolder gevonden? Eenieder die denkt bijzondere historische foto’s in huis te hebben (uiterlijk in 1945 gemaakt), kan deze voorleggen in de ‘Oude UB’ in Leiden. Daar worden de foto’s beoordeeld door deskundigen: Flip Bool, fotohistoricus, Maartje van den Heuvel, conservator fotografie van Universiteit Leiden, en Willem Diepraam, erkend taxateur voor fotografie. “De eigenaren hoeven foto’s niet achter te laten en kunnen ze meteen weer meenemen”, aldus Van den Heuvel. “Wanneer we interessante fotografie aantreffen, wordt deze – bij goedkeuren van de eigenaar uiteraard – ter plekke gescand en wordt de informatie erover vastgelegd. Fotobezitters leren zo meer over hun fotografie, en door de digitale reproductie en de beschrijving wordt de publieke kennis over fotografie in Nederland vergroot. Zo worden twee doelen in één klap bereikt.”

Op zoek naar kiekjes van Israël Kiek
Behalve op bijzondere historische foto’s in het algemeen, hoopt Universiteit Leiden zicht te krijgen op foto’s van Israël David Kiek (1811-1899) die in particulier bezit zijn. Kiek was een fotograaf met een studio in Leiden, die studenten en het Leidse studentenleven fotografeerde. Het Nederlandse woord ‘kiekje’ is naar hem vernoemd. Tijdens de Fotokijkdag zal in de ‘Oude UB’ tevens een kleine tentoonstelling over Israël David Kiek en het Leidse studentenleven te zien zijn.

Rijke fotocollectie ingezet voor onderwijs en onderzoek
Universiteit Leiden bezit de oudste en museaal gezien één van de meest bijzondere fotocollecties van Nederland. Van de vroegste daguerreotypieën en zoutdrukken van de Franse en Britse uitvinders van de fotografie tot zeer recente inkjet-prints van Erwin Olaf – alle technische en artistieke wendingen van het fotografisch medium zijn in deze collectie vertegenwoordigd. Dit publieke erfgoed wordt beheerd in de Bijzondere Collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden. Samenhangend met deze collectie vindt in Leiden academisch onderzoek en onderwijs plaats, dat binnen Nederland het meest in de geschiedenis van de fotografie is gespecialiseerd.

Leids festival met nieuw fototalent
Het Internationaal Fotofestival Leiden vindt plaats van 10-31 oktober en wordt dit jaar voor de derde keer georganiseerd. Een deskundige jury selecteert 20 net afgestudeerde fotografen uit heel Europa voor een buitententoonstelling in de historische coulissen van Leiden. Op deze manier biedt het festival nieuw, nog onontdekt fototalent de kans om zijn werk te tonen aan een groot publiek. Ook zijn er lezingen, workshops en portfolio reviews.

Zaterdag 24 oktober 2015, 13.00-17.00 uur.
Foyer van de ‘Oude UB’, Rapenburg 70-74, Leiden.
Aanmelden is raadzaam en kan via fotokijkdag@photofestivalleiden.com.

Dit bericht werd geplaatst in Nieuwsarchief en getagd door Hans Mulder . Bookmark de permalink .

Over Hans Mulder

Mijn voorkeur heeft natuur (landschap/natuur/macro), architectuur en soms ook wel straatfotografie. Met name let ik sterk op beleving en compositie. Meestal fotografeer ik in RAW met nabewerking via diverse programma's. Ik werk met een Panasonic Lumix FZ150 sinds 2013; eerder met de FZ8. Daarbij gebruik ik ook tele- en groothoekconverter en filters.

Geef een reactie