Eindwedstrijd 2015 “Less is more”

Peter Willemse besprak nauwkeurig de 15 ingeleverde foto’s.
Het thema was lastig, Peter zag veel ‘less’, hoewel soms nog teveel, maar hij zag er niet altijd meer in. Soms heeft dat toelichting nodig door de maker, of ziet de maker er gewoon wel meer in. Dat is het ‘risico’, iedereen kijkt er anders naar. Mooie foto, maar niet genoeg thema. Peter zocht drie foto’s uit die naar zijn mening in hun eenvoud toch de meeste ruimte bieden voor betekenistoekenning, zodat je er meer bij kunt bedenken. Ook op de presentatie lette hij, dat kan de foto immers sterker uit laten komen. De winnaar van de wisseltrofee werd de foto van Peter Nievaart met een schaakstuk op een schaakbord, general Grant uit de amerikaanse burgeroorlog, die het (lege) slagveld overziet. Tweede werd Ger ter Horst met één enkele pas gewassen appel waarin al was gebeten. Less apple dus. Inge van der Meer werd derde met handen die babyvoetjes omvatten; daar zit meer aan vast! Net niet bij de top drie was de foto van Marco Hensing met een foto van een Boeddha-symbool op een tempelmuur in Nepal, twee weken voor de aardbeving de tempel verwoestte. Less no more, so to speak. Verschil was volgens Peter, dat de andere drie waren gemaakt, en deze was ‘genomen’.

Peter Willemse

Peter Willemse bespreekt de winnende foto van Peter Nievaart

 

De bespreking ging in vlot tempo, waardoor tijd over bleef voor vertoning van zijn eigen werk. Peter is gespecialiseerd in straat- en evenementfotografie. Hij toonde onder meer foto’s van de op 9 mei nagespeelde Slag om Ypenburg en van de Strijd op ’t Souteveen (2014). Dramatische zwart-witten -mede dankzij Nik software (silver efex pro). Maar ook straatfotografie, zoals De Koers, een serie over wielerklassieker Parijs-Roubaix en nog veel meer. Zie ook zijn website en bekijk ook zeker deze foto.

winnaars_eindwedstrijd2015

3e Inge van der Meer                 1e Peter Nievaart                              2e Ger ter Horst

We hadden weer een gezellige, inspirerende avond als seizoensafsluiting.
(Foto’s: Jan Klijnstra)

Tip: zoek even op Silver Efex op onze website of google ‘silver efex diafragma’ (!).
Tip van Peter: Black & White voor de liefhebbers (facebook)
Ook mooi is deze zwart-wit groep op facebook

Dit bericht werd geplaatst in Avonden 2014-2015 door Hans Mulder . Bookmark de permalink .

Over Hans Mulder

Mijn voorkeur heeft natuur (landschap/natuur/macro), architectuur en soms ook wel straatfotografie. Met name let ik sterk op beleving en compositie. Meestal fotografeer ik in RAW met nabewerking via diverse programma's. Ik werk met een Panasonic Lumix FZ150 sinds 2013; eerder met de FZ8. Daarbij gebruik ik ook tele- en groothoekconverter en filters.

Geef een reactie