Smartphones met RAW format en manual modes

Wist je dat sinds eind 2014 het eindelijk mogelijk is met Android 5.0 Lollipop smartphones in raw te fotograferen en met manual mode? Het zou eerder al in Android 4.4 gezeten hebben maar Google had het verwijderd.
(Er zijn ook betaalde apps: ‘Manual camera‘ $1,99 en de app ‘L Camera‘.
De LG G2 werkt in RAW met de app XCAM)
Zie hier meer info en zie een vergelijkende test van DPreview
Zie hier een artikel over de best apps voor raw en raw-decoders

De Nexus 5 en 6 kunnen het met de eerder genoemde apps.
De Oneplus One kan het met een update (op dinsdagen zonder uitnodiging te koop ! De opvolger OneplusTwo komt dit najaar).
De nieuwe 5,5 inch LG G4 heeft naast een 8 megapixel camera aan de voorkant een 16 megapixel-camera aan de achterkant met optische beeldstabilisatie, snelle autofocus, diafragma van f/1.8. Ook Manual Mode voor aanpassen van iso, tijd en witbalans. Optie om foto’s als RAW-bestand op te slaan. Komt mei 2015 op de markt.
Prijsindicatie: G3+€100

Andere recente goede cameraphones zijn:

  • Samsung Galaxy S5, Note 4
  • windows phones Lumia 1520 , 1020 en 930
  • Apple Iphone 6 (plus).
Dit bericht werd geplaatst in Ledenpraat door Hans Mulder . Bookmark de permalink .

Over Hans Mulder

Mijn voorkeur heeft natuur (landschap/natuur/macro), architectuur en soms ook wel straatfotografie. Met name let ik sterk op beleving en compositie. Meestal fotografeer ik in RAW met nabewerking via diverse programma's. Ik werk met een Panasonic Lumix FZ150 sinds 2013; eerder met de FZ8. Daarbij gebruik ik ook tele- en groothoekconverter en filters.

Geef een reactie