Zonsverduistering (eclips) fotograferen

Op vrijdag 20 maart 2015, tussen 09:30 en 11:48 uur (max 85% 10:36:30 uur). Herkansing op een dergelijke is hier pas weer in 2081….
Te zien op 26 graden in zuidooster richting dus kies een ruime plek.
Kies een compositie (bv.met natuur) en fotografeer ook eens de mensen die ernaar kijken…
Advies: kijk niet in de zon, of alleen met speciale bril, of lasglas (nr. 14) maak niet iets zelf (geen CD!). Kijk ook niet in de optische zoeker, zeker niet door een verrekijker!!!
Handiger, vooral als die een draaibaar live-view scherm heeft, laat de camera het doen! Maar wel met filter: speciale zonnefilterfolie of een ND-filter van minimaal 8 (meerdere filters mag ook) of variabel ND (handig bij het filmen te verstellen). Let op: ND laat infrarood gewoon door!
Minimaal 300-400mm (pas eventueel een converter toe).
Instellingen: ISO laag, diafragma klein (16-22), snelle tijd(1/2000), statief, afstandsbediening of timer (ivm trilling), stabilisatie uit. Handfocus.
Let op : het gaat toch sneller dan je denkt. Vergeet niet te genieten van het lichteffect (85% merk je), geniet ervan!

Links:
• Live te volgen op //live.slooh.com
• http://www.fotoclub.nu/durf-te-vragen-hoe-fotografeer-ik-een-zonsverduistering
• http://hemel.waarnemen.com/zon/eclipsen/zonsverduistering_20150320.html

Dit bericht werd geplaatst in Ledenpraat door Hans Mulder . Bookmark de permalink .

Over Hans Mulder

Mijn voorkeur heeft natuur (landschap/natuur/macro), architectuur en soms ook wel straatfotografie. Met name let ik sterk op beleving en compositie. Meestal fotografeer ik in RAW met nabewerking via diverse programma's. Ik werk met een Panasonic Lumix FZ150 sinds 2013; eerder met de FZ8. Daarbij gebruik ik ook tele- en groothoekconverter en filters.

Geef een reactie