Lezing Jan Ros: voel het landschap en meer

Op 26 maart 2015 bij FLV gaf Jan Ros (BMK) een lezing bij FLV voor het vierclubsverband. Over een periode van 10 jaar zagen we van zijn werk veel zwartwit, veel vierkanten, en diverse onderwerpen, meestal in series, van landschappen via urban (Beelitz Heilstätte – zie www.go2know.de) en straatfotografie (‘ík zoek een decor en wacht af’) en cityscapes bij avond tot portretten gemaakt achter een beslagen raam. Jan is veelbereisd, dus de hele wereld kwam weer eens langs.
Jan is wars van modegrillen en doet zijn eigen ding, blijft dicht bij zichzelf en maakt met zijn vrouw, ook fotograaf, mooi afgewerkte foto’s. Jan is kritisch op zijn werk, van een serie uit Istanbul met meer dan duizend foto’s bleef een serie van vijf over….Hij blijft leren, ook met de Iphone kun je portretten maken.
Bijzonder trof mij een serie van 15 foto’s over moddervulkanen in Roemenië (Noroiosi, Buzau regio) waarvoor hij in 2014 een ‘visual arts’-onderscheiding ontving van de Royal Photographic Society. Daarbij was hij (terug) op pad gestuurd met de opdracht vooral het landschap te gaan voelen in plaats van te zien, hij koos daartoe als leidende gedacht Genesis, uitermate passend voor het woeste en ledige landschap; het had hem veel geleerd om zijn fotografie te verbeteren. (Zie ook het download artikel)
Hij komt uit het analoge tijdperk en een deel van de foto’s zijn nog met 6×6 gemaakt en in de doka afgedrukt. Hij drukt overigens alles zelf af, nu digitaal, vanwege het snelle resultaat en de controle over de kwaliteit. Ook voor fotobewerking draait Jan zijn hand niet om. Nog een idee dat ik meenam: scan eens negatieven in, je kunt er met de digitale techniek nog heel veel uit halen.
Bedankt voor de inspiratie, Jan !

Zie meer op zijn website: www.rosfotografie.nl

Dit bericht werd geplaatst in Sprekers en getagd door Hans Mulder . Bookmark de permalink .