Wat maakt een foto interessant? Een goede foto vergt een onderwerp.

Gebaseerd op een artikel van Karlo de Leon september 2014 gepubliceerd via Lightstalking:

Hoe kiezen we onderwerpen en wat doen we ermee?
Persoonlijke voorkeuren spelen een rol. Wat doet het met jou? De mate van geboeidheid zal verschillen en bepaalt of we een foto maken of niet. Het helpt als je jezelf kent….
• Is het publiek bekend met of gewend aan het onderwerp? Hoe ongewoner en ongebruikelijk, hoe interessanter. Als het jou wat doet hoeft het nog niet een ander wat te doen. Ken je publiek maar verras ze ook. Maak jij foto’s of communiceer je met foto’s?
Mooi licht levert mooie foto’s. Zelfs de boeiendste onderwerpen kunnen de mist in gaan door een matige of te vlakke belichting.
• De vorm kan bepalend zijn. Perspectief maakt hierbij het verschil, in combinatie met het licht. Let op detail en observeer bewust. Draai eromheen en gun je de tijd. En denk aan: “less is more”.
Helderheid van het verhaal/boodschap is van belang. Hierbij is begrip en gebruik van effectieve compositie nodig. Ook kan nabewerking ter versterking (niet bedoeld: effecten) nodig zijn.
Boeiende presentatie met een goed gekozen achtergrond. Het gaat niet alleen om de elementen maar ook hoe die gepresenteerd worden. Dit gaat verder dan compositie, en vergt verdieping in het karakter van een onderwerp en of de achtergrond aanvullend is om een indrukwekkende presentatie te maken. Een goede compositie kan nog worden versterkt door een goede achtergrond. Gebruik dus de achtergrond om een foto interessanter te maken.

Het is jouw keuze maar denk aan de toeschouwer als je iets wilt overbrengen of wilt opwekken. Het gaat erom wat je als fotograaf doet met een object en dat is bevredigender als je jouw beleving kunt overbrengen. Beheersing van techniek is daarbij natuurlijk ook een basisvoorwaarde.

“Beauty is in the eye of the beholder” –John Keats
“Beauty is bought by judgement of the eye” –W. Shakespeare

Dit bericht werd geplaatst in Kennisberichten,Ledenpraat en getagd door Hans Mulder . Bookmark de permalink .

Over Hans Mulder

Mijn voorkeur heeft natuur (landschap/natuur/macro), architectuur en soms ook wel straatfotografie. Met name let ik sterk op beleving en compositie. Meestal fotografeer ik in RAW met nabewerking via diverse programma's. Ik werk met een Panasonic Lumix FZ150 sinds 2013; eerder met de FZ8. Daarbij gebruik ik ook tele- en groothoekconverter en filters.

Geef een reactie