Eindwedstrijd: Sportfotografie

Het thema leverde een inzending van allemaal verschillende sporten op. Een tak van de fotografie die we niet zo vaak beoefenen. Dit werd deskundig beoordeeld door Marcel van der Looij, die in zijn inleiding zijn ervaringen met sportfotografie met ons deelde. Hij is lid van de HAFV en sportfotograaf voor het AD*. Volgens hem gaat het altijd om actie en emotie, soms wil de krant vreugde en soms smart. Zijn uitdaging – en ook de onze – is om steeds weer iets nieuws te leren, zo blijft het boeiend.

Wat is nu een goede sportfoto? Er moet dus actie in zitten, met emotie, heldere kleuren, een aantrekkelijke compositie (bij voorkeur vanuit een laag standpunt, en niet alles in het midden), met zo weinig mogelijk storende details of ‘afgesneden’ ledematen. Dus liefst met selectieve scherpte (grote lensopening) vaag in de achtergrond en scherp op de actie als het kan… neem 1/1000 als richtsnoer, zet diafragma en sluitertijd handmatig vast en laat de gevoeligheid variëren, en die kan bij hem tot ISO 10000. De eventueel aanwezige ruis filter je er later dan zo goed mogelijk uit.

Het vergt dan dus wel enige apparatuur. En als je dan zo weinig voor een foto krijgt…maar het is voor hem hobbywerk. De kick van jouw foto in de krant.
* zie www.fotosvansport.nl en www.pictjur.nl/gallery3.html

Hierna: Marcel bespreekt de foto van Bianca van Soest (3e plaats) en Leo van der Nat (2e plaats) en Jan Noordermeer met de winnende foto.

Jan ontving van Hans de wisseltrofee (al voor de tweede keer):
Hans bedankt Marcel voor zijn bijdrage.
Foto’s: Jan Klijnstra

Voor de ingeleverde foto’s zie onder Fotowerk.

Dit bericht werd geplaatst in Avonden 2013-2014 en getagd door Hans Mulder . Bookmark de permalink .

Over Hans Mulder

Mijn voorkeur heeft natuur (landschap/natuur/macro), architectuur en soms ook wel straatfotografie. Met name let ik sterk op beleving en compositie. Meestal fotografeer ik in RAW met nabewerking via diverse programma's. Ik werk met een Panasonic Lumix FZ150 sinds 2013; eerder met de FZ8. Daarbij gebruik ik ook tele- en groothoekconverter en filters.

Geef een reactie