Fotocafé

Voor de tweede maal een fotocafé met deze keer met een kleine groep van 10 leden.
Tja, op 3 december…
  • Lydia toonde met haar ‘Logan’-set hoe je passe-partouts snijdt. Deze set van lineaal met geleider en schuinsnijdend mesje is het handigste (€60-€85), hierbij kun je direct op jouw hulplijntjes snijden. Gebruik een lineaal die minimaal een (heel) stuk groter is dan de grootste passe-partout die je gebruikt. Je kunt de lineaal vastzetten met een lijmklem. Als ondergrond kun je een snijmat of bijpassend onderbord maar ook een stuk karton gebruiken. Ook liet zij zien hoe je de foto eerst plakt op zelfklevend karton (kies de sterke variant). Te koop bij Artifac of – TIP: aanbieding Logan 1meter Team set €60- bij Brinkhuis.
  • Jan Noordermeer toonde zijn recent verworven shift-lens, handig bij architectuur, en een oude maar zeer goede nikon zoomlens. Verder vertonde hij zijn kunsten weer eens op het HDR terrein.
  • Hans liet zien hoe je kunt corrigeren voor perspectief met het gratis programma ShiftN (4.0).
  • Eveneens freeware is Fusion (2.2) waarmee je HDR foto’s kunt maken zonder al te veel werk en het verwerken van de foto’s duurt niet lang. Het programma omvat ook het uitlijnen van de basisfoto’s. Hij toonde een aantal voorbeelden van recente foto’s uit de competitie.Overigens heb je hiervan ook een plugin voor Lightroom (LREnfuse 4.3).
  • Verder toonde hij vuurwerkfoto’s van het festival afgelopen zomer in Scheveningen.
  • Inge had een paar mooie fotoboeken meegenomen.
Zo werd het weer een leerzame en onderhoudende avond.

Voor het verslag van het fotocafé van vorig jaar zie onder Kennis.
(later meer)

Dit bericht werd geplaatst in Nieuwsarchief en getagd door Hans Mulder . Bookmark de permalink .

Over Hans Mulder

Mijn voorkeur heeft natuur (landschap/natuur/macro), architectuur en soms ook wel straatfotografie. Met name let ik sterk op beleving en compositie. Meestal fotografeer ik in RAW met nabewerking via diverse programma's. Ik werk met een Panasonic Lumix FZ150 sinds 2013; eerder met de FZ8. Daarbij gebruik ik ook tele- en groothoekconverter en filters.