Bescherm jij de lens?

Let wel: de zonnekap is beste schokbeschermer. maar in situaties ter bescherming voor zout, zand, vuil, stof is een lens protector filter een hulpmiddel.

Overigens zijn lenzen tegenwoordig wel door speciale coatings tegen het een en ander beschermd en te reinigen. Hoe duurder de lens, hoe beter de coatings.

Idealiter glashelder. Elke ander filter geeft (ongewenste) kleurverschuivingen. Dus geen UV, want die coating zit al op de lens.

Zorg voor een dunne (slimline) tegen vignettering.

Kies er een met  multi-coating tegen reflecties en lensflare en een goed merk, zoals Marumi DHG Super series/ Hoya HD/Hoya NC Protector / B+W.

Echter hoe beter, hoe dunner…en als het breekt kan het ook je lens beschadigen…

Als je er een wil toepassen, test dan het verschil als volgt: neem op statief een paar testopnames met en zonder filter. Combineer ze in Photoshop en zet de top laag in verschilmodus.

Zie ook: http://photonius.wikispaces.com/Filters

Dit bericht werd geplaatst in Kennisberichten door Hans Mulder . Bookmark de permalink .

Over Hans Mulder

Mijn voorkeur heeft natuur (landschap/natuur/macro), architectuur en soms ook wel straatfotografie. Met name let ik sterk op beleving en compositie. Meestal fotografeer ik in RAW met nabewerking via diverse programma's. Ik werk met een Panasonic Lumix FZ150 sinds 2013; eerder met de FZ8. Daarbij gebruik ik ook tele- en groothoekconverter en filters.

Geef een reactie