Jasper Doest: communicatie van beleving

logo 4clubsOp 28 november 2013 gaf Jasper Doest een boeiende voordracht in een volle zaal van De Haard in Leidschendam. Jasper was uitgenodigd door de vier samenwerkende clubs Fotokring Leidschendam-Voorburg, Fotoclub Diafragma, Fotoclub Leidschenveen en Fotoclub Rijswijk met ondersteuning van afdeling elf van de fotobond.
De dag ervoor was hij nog in het Museon in Den Haag een van de sprekers bij de opening van de Wildlife tentoonstelling 2013. In die wedstrijd won hij voor de tweede achtereenvolgende maal met een Japanse makaak in de sneeuw. In de categorie Creative visions, waarvoor de foto niet eens was ingestuurd! Zijn foto hangt nu als marketing foto overal op publieke plaatsen.

Het was een inspirerende avond, door de sterk persoonlijke invalshoek van Jasper. Het ging vooral over fotograferen, niet over foto’s of fototechniek. Je gaat erdoor nadenken waarom en hoe je zelf te werk gaat.
Verrassend begon hij zijn verhaal met de foto Rhein II van Gurski. Die foto roept veel waarom-vragen op. Typerend voor Jasper, die diepgang zoekt, identiteit, zichzelf wil begrijpen en recht wil doen aan het onderwerp. Perfectie hoeft niet, het gaat om emotie. Het moet uit het hart. Fotografie is communicatie van beleving. En soms weet je pas achteraf wat je beleefd hebt…en begrijp je waarom je die foto gemaakt hebt of moet je terug naar die plek, omdat het niet gelukt is over te brengen wat je beleefde.
Zijn authentieke wijze van fotograferen wordt nu alom gewaardeerd. Als National Geographic fotograaf krijgt hij de tijd die hij zo belangrijk vindt om zijn werk toegevoegde waarde te kunnen geven. Daarbij mag hij overigens bijna niets aan zijn foto’s verbeteren door nabewerking; dat leert je wel beter kijken.
Is hij een natuurfotograaf? Inmiddels is hij de stempels voorbij, hij ziet zich als fotograaf waarbij hij techniek als middel ondergeschikt heeft gemaakt aan zijn bedoeling. Ook al is het wel handig om te weten dat je met een oranjegel over je flitser en je witbalans op 4000 Kelvin die Jan van Genten in het blauwe donker toch goed van kleur krijgt…
We zien verder niet alleen poolvossen, ijsberen,ooievaars en makaken en een ranch in Texas maar ook wisenten in de Kennemerduinen die zich niet zo gemakkelijk laten kennen.

Jasper Doest op Rottumeroog

Hij fotografeert nu voor de Nederlandse NG de ongerepte wildernis Rottumeroog (bekend van Wolkers en Bomans). ‘Wat heb je gezien, Jasper?’ vroeg de redactie. ‘Niets’ antwoordde hij. Gelukkig bleek dat niets genoeg voor minstens twintig pagina’s…te verschijnen begin 2014.

Jasper maakt geen foto’s van maar met zijn onderwerp. Hij visualiseert de verbinding en communiceert op deze wijze onze verbondenheid met de natuur.
Bedankt, Jasper, je bent een inspirator en we gaan weer opgeladen aan de slag met zien, beleven en verbeelden. Authentiek, dicht bij jezelf maar onze beleving delend met anderen.

website Jasper Doest
weblog Jasper Doest
Wildlife Photographer 2013 website

Dit bericht werd geplaatst in Sprekers door Hans Mulder . Bookmark de permalink .