Musea openen digitale deuren

Het Getty Museum in Amerika heeft 4600 foto’s van hoge resolutie (Jpeg 300dpi) online gezet en deze zijn gratis te zien/downloaden. Op de beschikbare beelden van kunstwerken en historische foto’s rust geen auteursrecht in het kader van het Open Content Program. Daarvoor hoeft geen enkele vergoeding te worden betaald.
Het Getty Museum vindt het belangrijk dat kennis van kunst verspreid wordt. Hierdoor is het mogelijk deze beelden gratis te gebruiken. Het museum wil wel weten waar ze dan voor gebruikt worden.

Eerder besloot ook het Rijksmuseum veertigduizend foto’s ter beschikking te stellen via de website Rijksstudio. Het museum neemt daarmee een belangrijke stap in het openbaar maken van zijn collectie. De foto’s op Rijksstudio zijn eveneens in zeer hoge resolutie gratis beschikbaar. Een bewuste keuze.

Verschillende andere museums zoals het Louvre bieden ook de mogelijkheid om hun kunst online te bekijken. Met zogenaamde online tours kun je naar de kunst kijken.

Google heeft met het project Google Art ook een grote verzameling van kunst online gezet. Deze beelden vallen wel onder het auteursrecht.

Dit bericht werd geplaatst in Activiteiten in de omgeving door Hans Mulder . Bookmark de permalink .

Over Hans Mulder

Mijn voorkeur heeft natuur (landschap/natuur/macro), architectuur en soms ook wel straatfotografie. Met name let ik sterk op beleving en compositie. Meestal fotografeer ik in RAW met nabewerking via diverse programma's. Ik werk met een Panasonic Lumix FZ150 sinds 2013; eerder met de FZ8. Daarbij gebruik ik ook tele- en groothoekconverter en filters.