HDR/tonemapping, Exposure Fusion en DRI – een kort overzicht

(Bron: Zoom 2013-7)
Technieken om meerdere belichtingen samen te voegen bij te grote contrasten (om dynamisch bereik te verhogen).
Hoe meer contrastvlakken te overbruggen hoe meer tussenopnamen maken.
 •  HDR – High dynamic range met tonemapping
  Samenvoeging tot een nieuw (tussen)bestand in 32 bits (alleen in computer); door tonemapping (met max 13 schuifjes) weer terug naar 8- of 16-bits om te vertonen of om af te drukken; neveneffecten ruis/halo.
  Software: PS CS5+ / Photomatix www.hdrsoft.com €30-95 / HDR Efex pro www.niksoftware.com €115 / Fhotoroom Pro €35 http://www.fhotoroom.com/products/artizen/fhotoroom-hdr.asp (gratis versie alleen in 8bits zonder watermerk), ook export/import in LR ; kreeg diverse awards; alleen voor windows.
  Gratis: Luminance HDR qtpfsgui.sourceforge.net / Picturenaut www.hdrlabs.com
 •  Exposure Fusion
  Geen tussenbestand, minder mogelijkheden, natuurlijk kleurresultaat en sneller, ruis wordt niet versterkt, geen halo. Van elke pixel wordt obv analyse van contrast, kleurverzadiging en helderheid bepaald hoe die het beste past in eindfoto past. Verschil in belichting (bv met en zonder flits) geen probleem om samen te voegen itt HDR dat uitgaat van exif data.
  Kleur en contrast vergen dan nog wel vaak een nabewerking.
  Software: gratis ENFUSEgui van software.bergmark.com (ook als LR plugin LR/Enfuse www.photographers-toolbox.com : je maakt een stapeltje en laat het even verwerken) en TUFUSE(pro) (commandline) tawbaware.com, gratis HUGIN Hugin.sourceforge.net, PTGUI ptgui.com €79, ook Photomatix kan dit ook, Fusion v2.2.2 gratis zie http://codecpack.co/download/Fusion.html (v2.5 (2013) kost $25)
 •  DRI – Dynamic range increase
  Handmatig in fotobewerkingsprogramma: open de beelden, verzamel ze als lagen in één bestand, stapel ze in volgorde naar belichting. Zet op lichtste een masker en maskeer lichtste delen. Dat kan met selectietools als kleurbereik en hooglichten. Met Omkeren kies je voor de schaduwen en donkere delen. Herhaal voor meerdere lagen, behalve de onderste. Selectie vervagen op het masker. Voor andere foto’s kan andersom beter zijn….
Je kunt ook nog HDR en exposure fusion combineren….
Het lijkt me duidelijk waarmee je moet beginnen als het al niet in je camera zit…
Dit bericht werd geplaatst in Kennisberichten en getagd door Hans Mulder . Bookmark de permalink .

Over Hans Mulder

Mijn voorkeur heeft natuur (landschap/natuur/macro), architectuur en soms ook wel straatfotografie. Met name let ik sterk op beleving en compositie. Meestal fotografeer ik in RAW met nabewerking via diverse programma's. Ik werk met een Panasonic Lumix FZ150 sinds 2013; eerder met de FZ8. Daarbij gebruik ik ook tele- en groothoekconverter en filters.