Excursie Schiedam: mouterij en sodafabriek

Op 14 april 2013, op een warme zonnige dag, doken wij met twaalf leden in twee oude fabriekspanden, vochtig en tochtig….je moet wat over hebben voor je hobby.

Het werd een zeer geslaagde excursie. Eerst gingen we naar mouterij De Goudsbloem (uit 1780) aan de Noordvest.

Mouterij met Noordmolen

We kregen eerst een rondleiding door architecte Joyce van der Knaap van Restauro architecten.

Kenmerkend is onder meer de unieke nog aanwezige eest (droogoven) met dubbele eestvloer.

Zie ook:

We lunchten bij In den Rooie Koffer, vlak naast de sodafabriek (1893) van voorheen Natronchemie aan de Makkersstraat. Zie http://sodafabriek.nlOok hier kregen we een rondleiding vooraf, in dit geval door Restauro-architect Peter van Velzen.

Uiteraard werd er volop met HDR gewerkt; het weinige licht viel in de vrij donkere ruimtes en dus was er veel contrast.

Het was voorzichtig lopen rond de gaten en zwakke vloeren, en op zeer steile trappen met nog veel ‘heerlijke troep’ en in de sodafbriek ‘druipsteenbalken’ door de inwerking van de soda in het hout.

Provisorische vloer in de mouterij (foto: Joyce Stok)

Mouterij De Goudsbloem:

Sodafabriek Natronchemie:

Sodafabriek geschikt als moskee? (foto H.van Essen)

We houden elkaar in de gaten… (foto: Hilbert van Essen)

In elke hoek zit een foto (foto: Patrick Kooman)

Zie voor foto’s van anderen (niet van onze club):

Dit bericht werd geplaatst in Excursies door Hans Mulder . Bookmark de permalink .