Fotocafé verslag met tips

Op 5 maart 2013 hielden we een fotocafé met diverse demonstraties en uitleg.
Dit deden we in deze vorm voor het eerst en het is goed bevallen.

Hieruit kwamen onder meer de volgende tips:

– Bart illustreerde het maken van panorama’s en gaf tips. Zijn aanraders:

Aanvullend van Hans nog de tip: Microsoft ICE (NB windows 32 of 64 bit-versie)
Hans had het met Luud over filters, het grijs(verloop)filter ofwel ND-filter, een variabel grijsfilter (probeer eens een goedkoop model uit van Ebay: zie bv bij photoseller2007) en polarisatiefilter (voor het verminderen van reflecties en kleurverzadiging); niet bij groothoek. Lees hier meer:
Je kunt ook met software een grijsverloop imiteren maar het beste is al tijdens de opname het dynamisch bereik regelen. Uitgebeten wit blijft immers wit…
Ook was er aandacht voor infrarood, daarover later nog eens meer.Of lees eens:

Patrick Kooman toonde het rechtzetten van perspectief mbv van het programma Gimp http://www.gimp.org  (gratis). Je kunt dit natuurlijk ook in andere (bewerkings-)programma’s doen.
Er zijn ook (gratis) plugin filters (perspective 8bf Adobe Photoshop filter plug-in) zie http://vicanek.de/plugins/perspective.htm
of het nuttige programma ShiftN http://www.shiftn.de
(extra tip: www.thepluginsite.com en http://www.photo-freeware.net/)

Jan Noordermeer gebruikt voor HDR Photomatix software van hdrsoft.com (kost ca €70 en biedt veel tonemapping-opties, aanbevolen software).

We bespraken ook nog vuurwerkfoto’s. Astrid had daarbij last van rook: hangt af van wind, vocht en hoogte van en soort vuurwerk…en de duur. Hans had ook wat voorbeelden meegenomen. Fotografeer eens met een wateropppervlak ervoor. Stel vooraf in op afstand, diafragma, iso en sluitertijd. F4 geeft wellicht overbelichting als je wat langer belicht, maar dan wel meer strepen (bij groot vuurwerk) en meer vuurpijlen. Je kunt ook in burstmode schieten. Veel proberen en letten op de verschillende omstandigheden dus.
Zie elders onder het Kennismenu meer tips of gebruik de zoekfunctie van onze website.