Reproduceren in plaats van scannen

Voor fotografen die nog een archief op filmmateriaal hebben liggen is er de vraag of ze toe gaan komen aan het omzetten van die opnames in digitale versies. Scannen is de methode die daar meestal voor gebruikt wordt, maar dat is een tijdrovende bezigheid. Bij het NIDF hebben ze uitgezocht dat het veel sneller en meestal, afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte scanner, ook beter gedaan kan worden door de dia’s of negatieven gewoon met een digitale camera te reproduceren. Een opstelling met een lichtbak, een houder voor de originelen en een digitale camera met macro-objectief is daarvoor aanwezig.

Dia’s kunnen gewoon opgenomen worden, wel moeten de instellingen even goed gekozen worden, maar door in RAW op te nemen kan dat allemaal makkelijk in de software, we gebruiken Lightroom, maar Camera RAW biedt dezelfde opties, gedaan worden.

Zwartwit negatieven moeten uiteraard anders behandeld worden, maar ook dat kan grotendeels binnen het RAW bestand gedaan worden: het beeld moet positief gemaakt worden, het wit- en zwartpunt moeten bepaald worden, en de helderheid kan worden gewijzigd. Verdere aanpassingen aan het contrast en lokale aanpassingen als doordrukken en tegenhouden zijn ook allemaal eenvoudig uit te voeren.

Kleurnegatief is het lastigste, niet om op te nemen, maar wel om het om te zetten in een goed uitziend positief beeld. Het kan binnen de mogelijkheden om het RAW-bestand aan te passen, maar Photoshop zelf biedt er handigere mogelijkheden voor, waarbij de automatische kleurcorrectie vaak goed uitpakt.

Het NIDF organiseert ook workshops hiervoor. ZIe http://www.nidfwebwinkel.nl/a-28305030/pfacademy/maandag-11-maart-2013-reproduceren/

Dit bericht werd geplaatst in Kennisberichten,Ledenpraat door Hans Mulder . Bookmark de permalink .

Over Hans Mulder

Mijn voorkeur heeft natuur (landschap/natuur/macro), architectuur en soms ook wel straatfotografie. Met name let ik sterk op beleving en compositie. Meestal fotografeer ik in RAW met nabewerking via diverse programma's. Ik werk met een Panasonic Lumix FZ150 sinds 2013; eerder met de FZ8. Daarbij gebruik ik ook tele- en groothoekconverter en filters.