Fotoboek! beurs in Nutshuis

Op 17 februari 2013 bezocht ik in het mooie Nutshuis in Den Haag de beurs Fotoboek!

Hiermee wil Den Haag zich ook op de kaart zetten naast Amsterdam als fotostad. Tenslotte heeft de stad ook een fotomuseum. Conservator Wim van Sinderen hield een lezing over fotoboeken en toonde een aantal aanwinsten, waaronder boeken van Yousuf Karsh, een prachtexemplaar van Jazz van Ed van der Elsken en van Nollo en hotel Costes Parijs het boek Costes, wat met handschoen werd getoond…

Ik bezocht ook de film ‘Mushrooms in concrete’ over de bunkers in Albanië (waarvan er 750.000 zijn gemaakt voor een vermeende vijand tijdens het regime van Hoxha, en die nu ironisch genoeg uitnodigend toeristen lokken), toepasselijk vertoond in de filmkluis. De film werd gemaakt door Martijn Payens; eerder was al een boek in ontwikkeling over hetzelfde onderwerp van David Galjaard (Paris Photo First Photobook Award 2012). Hieruit is een samenwerking ontstaan en na de film was er een nagesprek met hen beiden en de vormgeefster van het boek Concresco.

Diverse handelaren toonden hun fotoboeken op de gezellige beurs, waarop ook nog een nieuw tijdschrift werd gelanceerd, in pocketboekvorm, onder de noemer ‘Salvo’.

Fotografie in Het Nutshuis is vooral documentaire fotografie. Maatschappelijk betrokken en actueel. Jaarlijks krijgen de laatstejaars studenten fotografie van de KABK in november de kans om hun vaardigheden op het gebied van het produceren en samenstellen van een expositie uit te breiden.

Meer over fotoboeken: In het Leids prentenkabinet/ Studie en Documentatie Centrum voor Fotografie (SDCF) (Witte Singel 27, 2311BG), zijn veel fotoboeken ter inzage; het is een van de meest omvattende en fraaie collecties van het land. Met werk van zowel amateurs als professionals. www.prentenkabinet.nl www.bibliotheek.leidenuniv.nl/bijzondere-collecties/fotografie

Dit bericht werd geplaatst in Nieuwsarchief en getagd door Hans Mulder . Bookmark de permalink .

Over Hans Mulder

Mijn voorkeur heeft natuur (landschap/natuur/macro), architectuur en soms ook wel straatfotografie. Met name let ik sterk op beleving en compositie. Meestal fotografeer ik in RAW met nabewerking via diverse programma's. Ik werk met een Panasonic Lumix FZ150 sinds 2013; eerder met de FZ8. Daarbij gebruik ik ook tele- en groothoekconverter en filters.

Geef een reactie