Janet de Graaf geeft lezing over moderne fotografen

Janet de Graaf hield op 14 december in De Haard in Leidschendam voor het drieclubsverband FLV, LFC en Diafragma een lezing over autonome professionele Nederlandse fotografen. Ze volgde de opleiding fotoreflectie en geeft naast lezingen ook lessen op scholen.
Helaas was de opkomst met krap 20 mensen niet zo groot. Ze liet voorbeelden van verschillende vormen van vervaging van het begrip fotografie zien en toonde een groot aantal portfolio’s van hedendaagse (Nederlandse) fotografen.

Ze liet daarbij ook diverse keren video’s zien, met interviews met fotografen en kunstenaars en bijzonder hoogleraar fotografie Frits Gierstberg (Erasmus universiteit) (zie http://www.nederlandsfotomuseum.nl/content/view/302/219/lang,nl/ ). Veel materiaal was van de vierjaarlijkse tentoonstelling Quickscan van het Fotomuseum Rotterdam (2010).

Opvallend vond ik dat hoe modern en spitsvondig hun gebruik van hededaagse middelen ook is, veel kunstenaars laten zich inspireren door oude schilders of fotografen. En dat veel niet echt nieuw is…en ach …of het nog fotografie is? Uiteindelijk gaat het toch allemaal om emotie. In de woorden van Gierstberg: ‘Wij begrijpen via foto’s meer van de wereld om ons heen. En uiteindelijk ook van onszelf.’

Een tip die ze ons meegaf: loop eens binnen bij het Leids prentenkabinet/ Studie en Documentatie Centrum voor Fotografie (SDCF) (, Witte Singel 27 2311BG), waar veel fotoboeken ter inzage liggen, een van de meest omvattende en fraaie collecties van het land. Met werk van zowel amateur als professioneel. Zie daar ook het werk van Hendrik Kerstens, die zijn dochter vele maken fotografeerde, geïnspireerd door oude meesters (zoals Vermeer), maar in een modern jasje. www.hendrikkerstens.com www.prentenkabinet.nl
www.bibliotheek.leidenuniv.nl/bijzondere-collecties/fotografie

Zie verder haar website: www.the-imagination.eu.
Een interview met haar door Peter van Tuijl voor InBeeld is te vinden op www.fotobond.nl/pub/inbeeld/inbeeld60nov2010_lores.pdf p.15
Meer over het onderwerp van de lezing waarin ook de video’s te vinden zijn: http://janetdegraaf.wordpress.com/hedendaagse-fotografen-in-nederland/
Zie voor fotoboeken ook het Antiquariaat Van Paddenburgh in de Leidse Diefsteeg.

Dit bericht werd geplaatst in Sprekers door Hans Mulder . Bookmark de permalink .

Over Hans Mulder

Mijn voorkeur heeft natuur (landschap/natuur/macro), architectuur en soms ook wel straatfotografie. Met name let ik sterk op beleving en compositie. Meestal fotografeer ik in RAW met nabewerking via diverse programma's. Ik werk met een Panasonic Lumix FZ150 sinds 2013; eerder met de FZ8. Daarbij gebruik ik ook tele- en groothoekconverter en filters.

Geef een reactie