Workshop macro en dichtbij

Op 6 mei 2012 hield FC Diafragma een workshop over macrofotografie (voor aangemelde leden) onder leiding van Maura Klumper, lid van Fotoclub Almere  en Camera Natura. Zie haar website, Eoszine en haar portfolio.

Met zeven leden volgden we de workshop, twee leden waren door ziekte helaas verhinderd. Maura deelde met ons op ontspannen en betrokken wijze veel van haar ervaringskennis. Na een korte kennismakingsronde besprak zij enkele vooraf door ons ingezonden foto’s. Daarbij maakte zij goed gebruik van kennis opgedaan uit het boek ‘Over foto’s gesproken’. Daarna presenteerde ze een inleiding waarvan we ook een handout kregen. Na een snelle hap gingen we naar buiten waar de zon met wat wolken zorgde voor een aangenaam belichte middag.

Luud in actie in het moeras; Maura 'onderwijst' Olav

Einde oefening! Maura Klumper (lv) met haar buggy in gesprek met Corry

We gingen op loopafstand aan de slag rond een vijvertje, met moerasvegetatie aan de natuurvriendelijke oever, waar we de gevlekte orchis  – of de gevlekte rietorchis of was het toch de brede orchis? – (zeldzaam,wettelijk beschermd) en vele andere wilde planten (en hun bezoekers!) fotografeerden *1) .Helaas had Jan K zijn statiefklemplaatje vergeten. Maura hielp met een reflectieschermpje en wees op insekten.

Gevlekte orchis - foto Hans Mulder

Na anderhalf uur terug in de clubruimte verzamelden we op de laptop een selectie van de gemaakte foto’s voor presentatie, die we vervolgens vergeleken en bespraken.

We waren zeer tevreden over de resultaten, mede door de tips van Maura. Haar enthousiasme, ervaring en gevoelvolle benadering inspireerden ons zeer.

Bij macrofotografie loop je het risico door technische eisen en complicaties afgeleid te worden van het kijken en beleven (i.c.van de natuur). Maura benadrukt terecht dat je beter eerst goed bedenkt welk beeld je wil bereiken en dat je daarvoor de tijd neemt.

Maura bood aan om achteraf nog een paar van onze foto’s van commentaar te willen voorzien. Een uitnodiging waarvan we graag gebruiken zullen maken.

Nog enkele tips die we doorgeven:

• Maak gewoon veel foto’s. Let eerst op de belichting en dan de focus. Als je autofocus gebruikt, maak dan gebruik van een van de focuspunten die je op de camera kunt instellen (lokale focus).Macro is spelen met scherp en onscherp.
  • Let op de omgeving, betrek het in de foto: de achtergrond is sterk bepalend voor het resultaat. Let op dat een minieme verplaatsing een groot effect geeft!
  • Neem vooral de tijd, laat het op je inwerken en vorm je een doel voor het beeld.
  • Maak een zakje met vulling voor ondersteuning van de camera op de grond of een muur o.i.d (rand van een autoportier!). Maak het zo licht mogelijk (hang het aan je fototas.
  • Nog meer voor in de tas: opvouwbaar reflectiescherm, spiegeltje, snoeischaartje (alleen voor dat ene takje dat net in de weg zit natuurljk!).
  • Bij diafragmakeuze is Maura’s ezelsbrug: “hoe lager, hoe vager”.
  • Draai het beeld op de pc eens een slag en laat je verrassen.

Getipte links:

*1) zie meer over bijzondere plantengroei in de gemeente op p.133 van PlanMERStructuurvisieLV-herijking2012 en p.74 van het Waterplan LV 2007-2015
Dit bericht werd geplaatst in Nieuwsarchief en getagd door Hans Mulder . Bookmark de permalink .