Breda fotofestival 2012

13 september – 21 oktober
Bredaphoto

De tijdsgeest roept om sociaal engagement, betrokkenheid op grote schaal en een bewuster leven op kleinere schaal.
Het thema van BREDAPHOTO 2012 is daarom: homo empathicus. De vraag die BREDAPHOTO zich daarbij stelt is wat de fotografie hierbij kan betekenen.

De mens heeft de aarde en zijn medemens veelal verwaarloosd in zijn jacht op persoonlijk gewin. Competitie en concurrentie geven de maat aan. Kenmerkende woorden voor deze mentaliteit: ‘Greed is good’ (Gordon Gekko, wallstreet). Lange tijd ging men er als vanzelf vanuit dat dit juist de menselijke natuur is, men handelt hier volgens het principe van the suvival of the fittest.
Steeds vaker nu horen we andere geluiden. Vanuit verschillende vakdisciplines. Zo toont bijvoorbeeld bioloog Frans de Waal ons dat apen, maar ook mensen, van nature ook beschikken over een ander overlevingmechanisme: de wil om tot een groep te behoren en het hieruit volgende vermogen tot sociaal en onbaatzuchtig gedrag. De waal stelt dan ook: ‘Greed is out, empathy is in.’

Dit bericht werd geplaatst in Nieuwsarchief door Hans Mulder . Bookmark de permalink .

Over Hans Mulder

Mijn voorkeur heeft natuur (landschap/natuur/macro), architectuur en soms ook wel straatfotografie. Met name let ik sterk op beleving en compositie. Meestal fotografeer ik in RAW met nabewerking via diverse programma's. Ik werk met een Panasonic Lumix FZ150 sinds 2013; eerder met de FZ8. Daarbij gebruik ik ook tele- en groothoekconverter en filters.