Orton effect voor dromerige foto’s

Fotograaf Michael Orton mengde een heel scherpe opname met een opname die opzettelijk vaag en onscherp was. Het resultaat is een dromerige foto. In Photoshop Element 10 is van deze bewerking een digitale versie gemaakt.

In Photoshop bestaan deze kant en klare effecten niet, maar je kunt ze natuurlijk wel namaken.Je gebruikt daarvoor de Niveaus, Curven, Overvloeimodi etc. Het is alleen wat meer werk dan één druk op de knop.Je kunt ook een handeling (action) gebruiken.Een handeling voert allemaal bewerkingen achter elkaar uit.Je kunt op internet heel veel van deze handelingen (actions) voor Photoshop vinden.Ze worden vaak gratis aangeboden door de fanatieke Photoshopppers die deze handelingen maken. Je vindt de handelingen voor het Lomo-effect en voor het Orton-effect bijvoorbeeld op de website van deviantART (downloaden met de knop rechtsboven).
Na het downloaden dubbelklik je op het ‘atn’ bestand. Dan komt de handeling automatisch in het deelvenster handelingen van Photoshop te staan.

Sommige handelingen kun je ook gebruiken in Photoshop Elements.Maar de implementatie hiervan is iets ingewikkelder dan voor Photoshop. Er zitten in Photoshop Elements standaard ook al enkele handelingen.In het tabblad ‘Bewerken met instructies’ vind je helemaal onderin de Handelingspeler. Als je deze op  ‘speciale effecten’ zet, dan kun je een aantal bewerkingen toepassen op je foto.

Referentie: FotoPlezier

Michael Orton photography
Deviantart over Orton
De techniek
Photoshop-tutorial
Tineke Mons over Orton-effect
Helen Bradley met downloadable preset Lightroom en andere links
Peter Meijs voorbeeld
Peter Meijs breedbeeld

Dit bericht werd geplaatst in Kennisberichten en getagd , door Hans Mulder . Bookmark de permalink .

Over Hans Mulder

Mijn voorkeur heeft natuur (landschap/natuur/macro), architectuur en soms ook wel straatfotografie. Met name let ik sterk op beleving en compositie. Meestal fotografeer ik in RAW met nabewerking via diverse programma's. Ik werk met een Panasonic Lumix FZ150 sinds 2013; eerder met de FZ8. Daarbij gebruik ik ook tele- en groothoekconverter en filters.

Geef een reactie