In de omgeving van de beeldende kunst – de “mars der beschaving”

Nieuwe instelling cultuureducatie en amateurkunst

Geplaatst: 29 augustus 2011

Kunstfactor en Cultuurnetwerk Nederland gaan per  1 januari 2013 plaats maken voor een nieuwe instelling voor cultuureducatie en amateurkunst. Deze nieuwe instelling gaat nauw samenwerken met het Fonds voor Cultuurparticipatie (FCP), dat gaat fuseren met het Fonds Podiumkunsten. De nieuwe kennisinstelling voor cultuureducatie en amateurkunst moet 50% van haar budget inleveren en ook het FCP raakt budget kwijt, waardoor naar verwachting het budget voor de ‘Plusregeling’ zal afnemen.

Zie de column van Tom de Rooij, waaraan bovenstaande informatie is ontleend, onder de titel ‘Amateurkunst in gevaar?’ in Zing Magazine, nr. 40, september/oktober 2011

Kunstfactor Live!

Van 20 tot en met 22 september 2012 vindt voor de vierde keer Kunstfactor Live! plaats. Specifiek gericht op professionals, beleidsmakers, politici, directies en management. Een evenement vol inspirerende conferenties, discussies, workshops, ontmoetingen en presentaties van opvallende amateurkunstenaars. Ook dit keer is LantarenVenster in Rotterdam het bruisende middelpunt.

Smaakmakers: Michiel Schwarz en Joost Elffers, auteurs van het boek Sustainism is the new modernism, een prikkelend manifest in krachtige beeldtaal die aansluit bij onze visueel ingestelde samenleving, dat Kunstfactor geïnspireerd heeft voor het thema van dit jaar: SUSTAINISM!. Luister ook naar het interview met Joost Elffers bij Radio Kunststof. ‘Door maatschappelijke ontwikkelingen als groen, duurzaamheid en sociale media in één woord te vangen, wordt duidelijk dat het om een culturele verschuiving gaat, vergelijkbaar met hoe het modernisme ons leven bepaalde in de vorige eeuw.’

Oprichting koepel beeldende kunst?

De verenigingen op beeldend gebied in Nederland kennen nauwelijks onderling contact. Met uitzondering binnen de koepel ZSA Zuidelijk Samenwerkingsverband verenigingen beeldende Amateurkunst.( N. Brabant.) Alle verenigingen kampen met dezelfde uitdagingen. Hoe vind je nieuwe (jonge) leden, ook voor bestuursfuncties. Er bestaat behoefte aan podia en ook is men op zoek naar samenwerkingsverbanden met en uitdagingen in de omgeving.  Omdat Kunstfactor voor verenigingen geen organisatorische maar enkel een adviserende taak heeft, is het belangrijk dat er voor het verenigingsleven op beeldend gebied een overkoepelend orgaan in het leven geroepen wordt dat organisatorische taken op zich neemt. Er zal op 30 oktober 2010 een landelijke bijeenkomst met deze thema’s worden georganiseerd.

Dit bericht werd geplaatst in Ledenpraat door Hans Mulder . Bookmark de permalink .