Workshop Lightroom basics

Op 5 maart hielden we een workshop in onze clubruimte over de basis van het werken met Lightroom, verzorgd door Luud Heck met assistentie van Ronald Krassenburg. Opgezet voor en door de leden dus. Een aantal leden hadden wat fotomateriaal geupload, en via een lokaal wifi-netwerkje van Luud kon dit worden gedeeld. Met twaalf mensen namen we de (begin)kneepjes door en dit bleek duidelijk in een behoefte te voorzien. Het ging er vooral om het programma goed te kunnen gebruiken voor het beheer van foto’s en (nog eens) de basis van het ontwikkelen door te nemen.

Met Lightroom kun je fotograaf blijven en een efficiëntere workflow ontwikkelen in een alles-in-een omgeving voor archiveren, bewerken en publiceren.
In vorige seizoenen kregen we al veel mooie kunstjes met Lightroom getoond door Brian Satoer, maar veel leden bleven toch hangen in het beheer en het omgaan met het uitgebreide programma.
Nu aan de slag, met shortkeys, ‘virtual copy’ en catalogus.
Ctrl /  geeft een overzicht van alle sneltoets combinaties voor de module waarin je zit!

Voor wie het allemaal ook nog wil naslaan zijn er vele bronnen beschikbaar. Je kunt natuurlijk de bekende boeken raadplegen zoals Lightroom ontmaskerd, en de site van Adobe, maar hier zijn nog een paar nuttige links voor naslag en zelfstudie:

NIEUW BOEK Bewuster en beter werken met Adobe Photoshop Lightroom 3 (ISBN 9789059405417) auteurs Pieter Dhaeze en Hans Frederiks 270pp uitgeverij Van Duuren Informatica  29,95 euro
Het is een prima boek voor zowel beginnende als gevorderde gebruikers. Onderwerpen: voor- en nadelen van het RAW-bestandsformaat, foto’s in de Bibliotheek importeren, werken met de Bibliotheek, beelden ontwikkelen, foto’s exporteren, externe editors instellen en gebruiken, beelden presenteren, foto’s afdrukken, foto’s presenteren op het web, Lightroom optimaliseren, kleurbeheer, DNG-profielen en werken met de X-Rite Colorchecker Passport.

Dit bericht werd geplaatst in Kennisberichten en getagd door Hans Mulder . Bookmark de permalink .