Competitie maart: Sportactiefoto

Verslag van de avond van 20 maart 2012

  • Hans herinnert aan de zondag te houden foto-excursie naar het duingebied Berkheide in Wassenaar. Na enige discussie besloten we zondagmorgen om 9.30 uur te verzamelen bij het clubgebouw; een aantal leden geeft aan rechtstreeks naar Wassenaar te gaan.
  • De leden hebben onlang een login naam en wachtwoord hebben gekregen voor de website, waarmee je als lid ook de afgeschermde gegevens op de website kunt raadplegen.
  • Op een vraag over het smoelenboek zegt Jan N. dat een aantal leden nog een foto moet aanleveren.
  • Met De Schakel in Leidsenhage is een afspraak gemaakt over de expositie over het thema ‘Water in de gemeente Leidschendam-Voorburg’. We kunnen er vanaf 15 oktober a.s. tot 8 december exposeren. In een daarvoor aangemaakt mapje kun je nu al foto’s uploaden.

Janet verzorgt vervolgens een korte presentatie van het fotowerk van haar en van Alan.

Janet is met fotograferen begonnen om van hun verre reizen ook foto’s te maken, omdat Alan zich dan vooral kon wijden aan het maken van videofilms.

De eerste aanschaf was een Canon AE-1, manual focus met een standaard 50 mm objectief. In de loop der tijd volgden verscheidene andere camera’s, zoals een Canon EOS 500; daarvoor werd onder andere een 70-300 mm objectief gekocht. Daarna volgden verscheidene Sony-camera’s , waaronder een Cybershot 717 en een Alpha 700. Laatstgenoemde camera beviel Janet zeer goed, maar is erg zwaar. Dat was vooral de reden om kort geleden de Alpha 55 aan te schaffen, die haar erg bevalt. Veel lichter (slechts 500 gram), vaste spiegel, live-view en zeer snel. Ze beschikt over een groot aantal, in de loop der jaren aangeschafte objectieven, waaronder onder andere een paar lichtsterke zoomobjectieven van Sigma (18-50 mm en 70-200 mm). Ze gebruikt vooral een 16-80 mm objectief van Zeiss en een 18-250 mm van Sigma.

Voor het bewerken van haar foto´s wordt het programma Aperture gebruikt, waar ze zeer over te spreken is. Ze laat aan de hand van een aantal voorbeelden zien, dat ze het bewerken van foto´s met dit programma goed onder de knie heeft.

Vervolgens zien we een prachtige serie foto’s, gemaakt op de vele reizen zie ze met Alan heeft gemaakt.

Wedstrijdfoto’s maart: sport (actie).

1e 8,5 Foto 4 Luud Heck
2e 8,3 Foto 2 Joyce Stok
3e 8,1 Foto 6 Roy Goderie
4e 7,7 Foto 13 Jan Noordermeer
5e 7,5 Foto 11 Ronald van Eenige
6e 7,1 Foto 12 Jan Klijnstra
7e 6,5 Foto 9 Inge van der Meer
8e 6,4 Foto 1 Marianne Polders
9e 6,2 Foto 5 Mitchell Reyes
10e 6,0 Foto 8 Fred Bruin
11e 6,0 Foto 10 Diny van Driel
12e (5,9) Foto 7 Hans Mulder
13e 5,7 Foto 3 Hilbert van Essen
14e 5,7 Foto 14 Leo van der Nat

Marianne fotografeerde een aantal jongens in een dolle bui, na een gewonnen voetbalwedstrijd. Een leuke actiefoto, op het juiste moment genomen. De foto kon scherper. Ze heeft de foto met haar mobiel gemaakt. Score: 6,4 punten, goed voor de 8e plaats.

Joyce heeft een prachtige actiefoto gemaakt van een surfende jongen. Een foto met een goede beeldopbouw, op het juiste moment afgedrukt en mooi scherp. De foto scoort 8,3 punten, goed voor de 2e plaats.

Hilbert heeft in een sportzaal een paar volleyballende jongeren gefotografeerd, die volgens de kenners niet op niveau aan het volleyballen zijn. De foto ontbeert spanning en vertoont storende bewegingsonscherpte. Hilbert krijgt voor zijn foto 5,7 punten en eindigt daarmee op de 13e plaats.

Van Luud zien we een schitterende actiefoto van een skiër, die met hoge snelheid in een afdaling een poortje rondt en daarbij een enorme wolk stuifsneeuw produceert. Vooral dat laatste effect versterkt de diagonale beeldopbouw en trekt de toeschouwer in de actie op de foto. Luud durfde het aan om met zijn camera de piste op te gaan; hij had het geluk dat een groep jonge skiërs aan het oefenen was voor een wedstrijd. Hij koos een goede positie om foto’s te maken en heeft op het juiste moment afgedrukt, omdat slechts één skiër zo’n mooie sneeuwwolk produceerde. De foto scoorde maart liefst 8,5 punten, goed voor de 1e plaats.

Van Mitchell zien we een foto gemaakt in een sportzaal. Geen volleybal maar jongeren die Taekwondo, een Koreaanse vechtsport, bedrijven. De foto laat een meisje zien die met een speciale traptechniek (neerwaartse trap) een dunne plank doormidden moet splijten. Daaromheen jongeren die met spanning toekijken en een jury, die vanachter de jurytafel de verrichting van de sportster aandachtig bekijkt. Om meer dynamiek in het beeld te krijgen heeft Mitchell de foto schuin gezet. Mitchell heeft bijgeflitst. Een foto, die de aandacht trekt, goed voor een score van 6,2 punten, waarmee hij op de 9e plaats eindigt.

Roy heeft behalve de City Pier Cityloop op zondag 11 mei jl. ook een bokswedstrijd bezocht, de Zuid-Hollandse bokskampioenschappen in Zwartewaal. We zien een indringend beeld van twee boksers, één vol in de aanval, de ander dekking zoekend. Het hoofd van de aanvallende bokser haarscherp in beeld, de relatief lage sluitertijd geeft passende bewegingsonscherpte in de bokshandschoenen. Een schitterende plaat, door Roy omgezet in sepia. Het levert Roy 8,1 punten op, goed voor de 3e plaats.

Van Hans zien we ook twee boksers, waar het zweet vanaf spat, maar in technisch opzicht minder goed in beeld gebracht dan Roy. Hans had de foto gemaakt tijdens een evenement van Camera.nl in Barendrecht met veel storende beeldelementen rondom de boksring. Hij heeft daarom een poging gedaan om de achtergrond zwart te krijgen, wat hem enige kritiek oplevert op de wijze waarop dat is uitgevoerd. Dat komt tot uiting in de waardering van 5,9 punten en een 12e plaats. (foto naderhand ingetrokken)

Fred heeft een voetbalwedstrijd bezocht van een dameselftal van Blauw Zwart in Wassenaar. We zien twee voetbalsters, die strijden om de bal met op de achtergrond een aantal medespeelsters, de ‘scheids’ en het publiek. De scherpte is keurig gelegd op de voetbalsters. Een aantal leden geeft aan het beeld te veel een registratie te vinden, zonder dat gepoogd is om een interessante, persoonlijke invalshoek te verkrijgen. De foto levert Fred 6 punten op, waarmee hij eindigt op de 10e plaats.

Van Inge ook een foto van twee voetbalsters, die door de uitsnede, de schaduwen en de mooie beweging van de goed scherp in beeld gebrachte ‘voorste’ voetbalster meer spanning oplevert dan de foto van Fred. Een aantal leden had een iets ruimere uitsnede mooier gevonden. De foto scoort 6,5 punten, goed voor de 7e plaats.

Op de foto van Diny zien we een ‘paardenman’, die in een buitenbak zijn paard aan het mennen is; aan de kar doet een meisje haar best om het voertuig in balans te houden. De lichtomstandigheden waren voor Diny moeilijk; door de mist oogt de foto wat flets. Door een wat lager standpunt in te nemen was de paardencombinatie mogelijk wat dynamischer op de foto gekomen. De foto levert haar 6 punten en een 11e plaats op.

Ronald van E. heeft de CPC in Den Haag bezocht. Ronald heeft de winnaar van de halve marathon, de Keniaan Kibet op de foto gezet. De foto laat een in opperste spanning lopende Kibet zien, die naar de finish lijkt te zweven. Een mooie beeldopbouw, Kibet scherp in beeld gebracht met een paar andere lopers en de begeleidende motoren op de achtergrond. Met deze foto eindigt Ronald op de 5e plaats met 7,5 punten.

Van Jan K. ook een foto van de CPC-loop. De focus is gericht op een oudere recreatieloper, die in volle concentratie met zijn 10 km bezig is, met vlak achter hem een jongere loopster. De meningen zijn verdeeld of deze jongere loopster al dan niet minder scherp in beeld gebracht had moeten worden. De foto levert Jan 7,1 punten op en daarmee een 6e plaats.

Van Jan Noordermeer zien we een prachtige foto van zijn geliefde thema auto’s. Op een nat circuit heeft hij een oud model race-auto in beeld gebracht. Het meetrekken beheerst Jan goed, we zien een scherp in beeld gebrachte Jaguar uit de jaren 50-60 met hoge snelheid over het circuit racen, een mooi waterspoor achter zich latend en reflecterend in het asfalt. Goed voor 7,7 punten en de 4e plaats.

Van Leo zien we een panorama met zeilschepen op de Noordzee en met op de goede plaats een meeuw in de lucht. Het beeld oogt echter voor een sportfoto te statisch; het actie- of wedstrijdmoment wordt gemist. Leo scoort er 5,7 punten mee, goed voor de 14e plaats.

Extra foto’s

Bij de extra’s enige ‘expressieve’ foto’s van CPC deelnemers….en meer sporters: boksers,voetballers, springruiters, autocoureurs, maar daarnaast nog geheel ander werk, waar ook nog heel wat moois bij zat !

 

Dit bericht werd geplaatst in Avonden 2011-2012 door Hans Mulder . Bookmark de permalink .

Over Hans Mulder

Mijn voorkeur heeft natuur (landschap/natuur/macro), architectuur en soms ook wel straatfotografie. Met name let ik sterk op beleving en compositie. Meestal fotografeer ik in RAW met nabewerking via diverse programma's. Ik werk met een Panasonic Lumix FZ150 sinds 2013; eerder met de FZ8. Daarbij gebruik ik ook tele- en groothoekconverter en filters.