Besturendag Fotobond 2012

Zaterdag 31 maart ging het bestuur, vertegenwoordigd door Hans Mulder en Jan Klijnstra, naar de besturendag 2012, georganiseerd door de Fotobond voor alle besturen van de aangesloten fotoclubs.

De besturendag stond in het teken van nieuwe (technische) ontwikkelingen (vooral internet) en beleidsontwikkeling van de fotobond voor de komende vijf jaar. De bond heeft een ontwikkeling doorgemaakt en zich tot doel gesteld een serviceorganisatie te willen zijn met herkenbaar imago; taken zijn verdeeld en gedelegeerd via taakgroepen en inzet van lokale clubs. De website is in ontwikkeling en diverse downloads zijn beschikbaar ter ondersteuning. Uiteraard is voeding van de bond nodig en dus konden we ideeën op daartoe opgestelde borden vermelden.

De plenaire inleiding van Mathys van Abbe (internet ondernemer en oprichter van o.a.Mobypicture, een snelgroeiende service voor het online delen van foto’s) ging over social media en nieuwe technieken op fotografie- en communicatiegebied, gericht op de drie functies van fotografie; zelfexpressie, delen  en herinneren.
Er staan al 6 miljard foto’s op Flickr.. maar Facebook is vele malen groter…100 miljoen foto’s per dag worden geupload naar Facebook….maar wat is een foto?

Rob Agterdenbos (redacteur van In Beeld)presenteerde de  verschillen tussen amateurs en professionals.
Hij had een aantal bronnen nagespeurd en daaraan ontleende hij onder meer dat professionals ambachtelijker zijn (verstaan huun vak, beheersen techniek) maar niet oorspronkelijker. Profs zijn gespecialiseerd en werken doelgericht, planmatig. Amateurs hebben vaak geen eigen stijl en zijn niet herkenbaar. Er is een tendens bij amateurs om profs te willen imiteren (wat dus meestal niet lukt). Amateurs houden zich vooral bezig met de mooie plaatjes. Het verschil met profs wordt groter door technische vooruitgang (en achterblijvend budget bij de amateurs…).

Frank Boots leidde met Els Tijssen een sessie over imago (en identiteit) van clubs.

Citaat visie Fotofestival aan de Maas: ….desondanks bestaat er een algemene indruk dat de georganiseerde vrijetijdsfotografie ‘stoffig’ is en achterhaald.

Logisch dat het eerst gaat om te weten wat je bent dan wel wilt zijn, waar je voor staat. Dat vaststellen kan helpen bij werving en contacten in de omgeving. Het hangt er maar vanaf hoe open de club is of wil zijn. We kunnen voor onszelf aan de slag met de ‘verenigingsscan’.

Harry Sikkenk van de Taakgroep wedstrijden en exposities vertelde wat de fotobond organiseert. Ook als voorzitter van het fotofestival aan de Maas van vorig jaar. Daaruit haalden we tips voor organisatie van eigen evenementen.

Ook bezochten we presentaties over bestuurlijke ondersteuning/bondsmentoren, en kunst. (wordt later aangevuld)

Mijn indruk van de dag (10-4 uur) was dat er een wat afwachtende houding was ten opzichte van de fotobond. Jammer was dat de ontmoeting met regiobestuurders niet gerealiseerd was en dat er in de workshop/meetings niet meer onderlinge interactie werd gestimuleerd. Aan de ideeënwand werd (althans niet in ons bijzijn) geen aandacht meer besteed…

Aanbevolen links:

Dit bericht werd geplaatst in Nieuwsarchief door Hans Mulder . Bookmark de permalink .

Over Hans Mulder

Mijn voorkeur heeft natuur (landschap/natuur/macro), architectuur en soms ook wel straatfotografie. Met name let ik sterk op beleving en compositie. Meestal fotografeer ik in RAW met nabewerking via diverse programma's. Ik werk met een Panasonic Lumix FZ150 sinds 2013; eerder met de FZ8. Daarbij gebruik ik ook tele- en groothoekconverter en filters.

Geef een reactie