Hoe maak je een goede foto? Kwestie van geluk? Te leren?

Als je lid wordt van een fotoclub denk je vanzelfsprekend dat je daar leert hoe een goede foto te maken. Maar…wat is een goede foto? Is een goede foto mooi? Zijn er regels, is er er kennis die je moet kunnen toepassen? Kun je een foto perfectioneren?

Onlangs is het boek ‘Over foto’s gesproken’ verschenen. Dit boek geeft houvast; niet alleen bij het bespreken maar ook voor het maken van foto’s. Het helpt je er met anderen en zelf over na te denken en erover te communiceren, maar er is meer…

In Trouw van 22 februari stond een artikel over een onderzoek van Marius Hoogendoorn naar schoonheid. Hieruit bleek dat schoonheid vooral wordt ervaren, dat het van binnen zit en niet zozeer in dingen zit, aan de buitenkant. Dus meer in het proces en dan vooral in sociale processen, waarin mensen delen met elkaar. Toegepast op fotografie: het gaat niet om de techniek, de apparatuur, zelfs niet om de foto zelf…. maar om fotograferen en delen.

Het bespreken van foto’s is een sociaal proces. Dat kun je het beste doen in clubverband, in direct verbaal contact met elkaar. Daarbij blijkt dat we vaak discussie hebben over de waardering van foto’s: ook al proberen we te objectiveren, steeds weer blijkt dat individueel de meningen toch weer sterk verschillen: de een geeft een foto een 10, de ander een 5.

Dat komt doordat je alleen vanuit je eigen ervaring kunt ervaren. Het is jouw beleving.
Zo beschouwd bestaat een goede foto dus niet. ‘Beauty is in the eye of the beholder’. Schoonheid blijkt direct gerelateerd aan persoonlijke geluksbeleving.

Wat je leert op een fotoclub is wat je toevoegt aan je bestaande ervaring, je bouwt aan je ervaring. Dat geldt ook op het moment van fotograferen. Laat het op je af komen en doe er iets mee, neem de tijd daarvoor, beleef het eerst. Ga uit van zien,­ beleven, verbeelden. Laat het niet bij kijken, kiezen, afbeelden. En dan achteraf sleutelen….
Het is net als een schrijver die het verhaal ziet ontstaan tijdens het schrijven. Alleen schrijven wij met licht. En we praten er samen over.

Veel geluk. Ervaar het en jaag het niet na, aldus Hoogendoorn. Anders gezegd met Loesje: geluk is een richting, geen punt.

Hans Mulder

Zie www.b-u-t.net/today en http://www.gelukstraining.nl/trouw.pdf

Tip: De essentie van de foto door Kenneth Verburg.

Dit bericht werd geplaatst in Ledenpraat en getagd door Hans Mulder . Bookmark de permalink .