Bespreken van foto’s

Op 26 januari was er een drieclubs-bijeenkomst bij FLV (samen met Leidschenveen), waar Diana Bokje het boek ‘Over foto’s gesproken’ van de fotobond toelichtte. Normaal gebeurt dit in een cursusvorm van 4 delen, maar zij wist het in één avond te brengen, compleet met voorbeeldfoto’s. Een helder betoog, waarin zij ook aangaf zich te distantiëren van het idee dat een foto ergens over moet gaan. Immers, foto-amateurs maken ook gewoon mooie plaatjes (formalistische fotografie blijkt dit te heten) en zijn minder gericht op documentaire, expressie of boodschap en daar is niets mis mee want het is een persoonlijk invulling van de hobby. Net als in het boek was het verhaal gebaseerd op de vier pijlers; beschrijven, analyseren, interpreteren en waarderen. Veel aandacht was er voor de eerste twee, daar valt veel over te zeggen, minder voor de laatste, het waarderen (laat staan beoordelen). Dat voerde ook wat te ver voor een avond van twee uur. We kregen nog een A4-handout mee met de hoofdpunten om op letten. Van onze club waren we met zes leden niet oververtegenwoordigd. Terwijl we toch op dit punt wel wat kunnen leren. dan maar het boek kopen ! Wat we vooral meenamen is dat er toch meer emotie bij mag komen kijken, ruimte daarvoor bij het maken én bij het bespreken! ‘Ik zou zeggen: de foto is wat de foto je doet’ en ‘de foto werkt als die doet waarvoor die gemaakt is’. Het is en blijft (gelukkig) mensenwerk. Nu aan ons de taak om dit cadeautje van Diana om te zetten in cadeautjes in de vorm van goede feedback op foto’s, waarvan mensen blij worden en die terecht lid zijn van een fotoclub met onderling contact en respect.

Dit bericht werd geplaatst in Nieuwsarchief door Hans Mulder . Bookmark de permalink .