Competitie oktober 2011 – thema “Reflecties”

Het thema van deze maand was: Reflecties.

Jan Noordermeer was deze avond de overtuigende winnaar met zijn bijzondere reflectiefoto van een flatgebouw in het dak van zijn (net gewassen) auto.

10 JanNo_DSE6094.jpg Ook Fred en Corry leverden een paar sterke beelden in:
05 Fred Bruin_DSC9167.jpg18 wedstrijd- corry (1).jpg

Voor de nieuwsbrief schreef Jan Klijnstra het volgende verslag:

Alan laat een mooie reflectie zien van een Noors houten huis. Een keurige foto, waarbij Alan zich bewust niet heeft beperkt tot de reflectie, maar ons ook nog iets laat zien van de omgeving. De foto scoort een 6,6, goed is voor de 4e plaats.

Van Astrid zien we een foto, waarover wordt opgemerkt dat het meer gaat over een schaduw dan over een reflectie. De foto eindigt op de laatste plaats met 4,5 punten.

Diny heeft een foto gemaakt van een oranje gevel, waarin de ruiten vervormen en spiegelen. Het levert haar 6,4 punten op en de 6e plaats.

Dennis heeft een foto gemaakt van een kantoorgebouw, waarvan de toren prachtig in het nabijgelegen water spiegelt. Een strakke plaat, maar door de egale lucht ook wel wat saai; de foto levert hem 6,1 punten op en de 10e plaats.

Fred heeft een foto gemaakt van een raam in de gevel aan de achterkant van het Louwman Automuseum. Een intrigerende foto, waarbij Fred keurig heeft gewacht op een passerend persoon die mooi in het raam spiegelt. Dit leidde tot een spannende foto en de 2e plaats met 7,2 punten.

Hans heeft een foto gemaakt van een reiger op een paal in het water van de Starrevaartplas. Naar de mening van sommigen een wat te veel afgesneden foto, die ondanks de herhaling van de ritmes in de foto (twee palen, twee vogels op de palen en in het water) spanning mist. De foto wordt beloond met 6,2 punten en een gedeelde 7e/8e plaats.

Hilbert is ’s avonds op pad gegaan en heeft een sfeervolle plaat gemaakt van de netkous, spiegelend in de ramen van het Belastingkantoor aan de Prinses Beatrixlaan in Den Haag. Een foto, die met 5,8 punten net geen voldoende haalt (15e plaats).

Janet heeft een abstracte plaat gemaakt van in het water spiegelende boten. Een kleurige foto, maar je kunt er alles bij bedenken. Het levert Janet 6,1 punten op en de 9e plaats.

Jan K. heeft een foto gemaakt van een rietkraag, beschenen door een late middagzon, wat een mooie spiegeling in het water oplevert. Sommigen hadden meer spanning in de foto willen zien en vinden een plek rechtsonder op de foto met een andere kleur van het water niet fraai. De foto levert Jan 5,7 punten en de 16e plaats op.

Jan N. zag een prachtige spiegeling in zijn Mini en heeft dat met gevoel voor compositie op de foto gezet. De spiegeling van een gebouw op het dak van zijn auto en in de spoiler levert een zeer krachtig beeld op. Met een waardering van 7,9 wordt Jan de overtuigende winnaar.

Joyce heeft een prachtige stoel gefotografeerd, waarin we reflecties zien van de omgeving. Ze heeft de foto in zwart-wit omgezet. Het levert haar 6 punten en de 13e plaats op.

Luud heeft thuis een opstelling gemaakt om het thema reflectie uit te werken. Hij heeft een aantal poppetjes op en boven een reflecterende plaat gehangen en daarvan met kunstlicht een foto gemaakt. Dat leverde een goed uitgelichte foto en reflecties op. Hij heeft bewust de achterste poppetjes onscherp gehouden en van de grootste pop zien we niet veel reflectie. Dat levert discussie op. De foto wordt beloond met 6,1 punt, goed voor de 12e plaats.

Mitchell maakte een foto van een schilderij, reflecterend in een raam. Je moet goed kijken, voordat je je realiseert wat de spiegeling is. Een foto, waarnaar je blijft kijken. Goed voor een score van 6,1 en een 11e plaats.

Olav heeft vanuit een kantoorgebouw in Seattle vanaf de 60e (!) verdieping door een raam een foto gemaakt van een indrukwekkend stadslandschap, waarvan in een raam een prachtige reflectie te zien is. De foto scoort 6,9 punten, goed voor de 4e plaats.

Piet heeft bij Drievliet ’s avonds vanuit diverse standpunten geprobeerd de reflectie van een tankstation in de Vliet zo goed mogelijk te vangen. Dat leidde tot een kleurige plaat maar helaas met onvoldoende scherpte en dat leverde 5,3 punten op ( 17e plaats).

Ronald v.d. E. heeft op het strand twee zeilers gefotografeerd die hun boot in het water proberen te krijgen. De mast en de zeilen reflecteren keurig in het water. Gelet op de golfslag en de weinige tijd die Ronald gegund was, was het nog niet gemakkelijk om een pakkende foto met een mooie reflectie te maken. Ronald scoorde met zijn foto 6,2 punten, goed voor de 7e plaats.

Roy zag op vakantie een mooie spiegeling in een paar glasrijke gevels. Enkelen menen dat meer focus door een uitsnede van de spiegeling in een raam van het linker gebouw een spannender foto had opgeleverd. De foto levert Roy 5,9 punten op en de 14e plaats.

Corry heeft ’s morgens vroeg in de Oostvaardersplassen gefotografeerd. Zij heeft de spiegeling van het riet en het prille, tere ochtendlicht in het water goed weten te vangen. Haar foto is goed voor de 3e plaats (7,1 punten).

Ben heeft geprobeerd reflectie in figuurlijke zin te vangen. Hij heeft iemand voor het raam van een juwelierszaak gefotografeerd met de nadruk op diens horloge en een ketting. Deze vorm van reflectie kwam niet zo goed bij de andere leden over. Het levert hem 4,9 punten en de 19e plaats op.

Het album met alle wedstrijdfoto’s is te vinden op Google Picasa