Competitie september 2011 – thema “vrij werk”

In september begonnen we het seizoen met een competitieavond rond vrij werk. Dit biedt de gelegenheid om wat mooie platen in te leveren die gedurende de zomer (vakantie) periode zijn gemaakt.

De winnaar van deze eerste avond was Luud met een actiefoto van een zichzelf wassende flamingo in de dierentuin Blijdorp.

Luud_Heck-Flamingo.jpg Hoog gewaardeerde beelden werden ook ingeleverd door Jan Klijnstra en Patrick.Jan_Klijnstra_Hardangervidda.jpgDSC02939-Patrick.JPG Hieronder volgt het verslag van de avond:

Ronald van E. heeft op vakantie in Barbados een kleurig straattafereel gefotografeerd. We zien een paar vrouwen, zittend bij hun handelswaar en een jonge man, die kennelijk bij een oudere dame om wat geld vraagt. Als storend wordt ervaren dat een paal het zicht ontneemt op een derde vrouw. Verder gebeurt er weinig op de foto. Een ander standpunt en/of het inzoomen op de twee pratende vrouwen had wellicht een spannender foto opgeleverd. De foto wordt gewaardeerd op een 5,8.

Luud heeft een flamingo gefotografeerd, die zich aan het wassen is. Door de snelle sluitertijd zijn de rondvliegende waterdruppels prachtig ‘bevroren’. Dit levert een mooie plaat op. Het enige kritiekpuntje is, dat de vogel er niet helemaal op staat. De plaat van Luud wordt gewaardeerd met een hoog cijfer, 7,3 en eindigt daarmee op de 1e plaats.

Patrick heeft van de zomer een vlucht gemaakt met een luchtballon en heeft op grote hoogte mooie foto’s gemaakt. Vanuit de mand heeft hij een foto gemaakt van de luchtballon, op het moment dat er hete lucht in de ballon wordt geblazen. Een mooie scherpe, kleurige foto, die gewaardeerd met een 7,0.

Hilbert heeft in Frankrijk een foto van een trappenhuis gemaakt; mede door toepassing van een groothoek is als het ware een Esscher-effect ontstaan. Het schaarse licht dat het trappenhuis binnenkomt, levert een zacht, bijna monochroom beeld op. Cijfer 5,5.

Op de foto van Olav zien we een fototoestel op statief, met op de achtergrond een canyon. De foto komt wat flets over, wellicht versterkt door de wat heiige achtergrond. Het statief met fototoestel vraagt naar verhouding wel erg veel aandacht, maar brengt wel diepte in het beeld. De foto levert Olav 5,6 punten op.

Janette en Alan zijn naar Noorwegen met vakantie geweest. Janette heeft een mooie landschapsfoto van de (fjorden-)kust gemaakt met het specifieke licht dat je in Noorwegen vaak aantreft. Het levert haar 6,9 punten op.

Alan heeft dezelfde Noorse kust gefotografeerd. We zien ook hier het zachte Noorse licht, rode houten huizen en vis dat te drogen hangt aan houten rekken. Het levert hem 6,2 punten op.

Roy heeft in een stadje een foto gemaakt van een doorkijkje gemaakt met zachte pasteltinten. De foto werd gewaardeerd met een 6,7.

Hans is in Istanbul geweest en wilde een foto maken van snoep verkopende kinderen. Eén jongen stelde dat duidelijk niet op prijs, goed in beeld gebracht. De wat onrustige achtergrond leidt echter van het hoofdmotief af. Een score van 6,1 is het resultaat.

Corry is in Ierland geweest en laat ons een groen berkenbos zien. Naar de mening van een aantal aanwezigen niet iets specifieks voor Ierland. Het levert haar 5,9 punten op.

Ook Jan K. is in Noorwegen op vakantie geweest en heeft in de Hardangervidda, een groot natuurgebied ten Zuiden van Eidfjord een landschapsfoto gemaakt. Het is een hoogvlakte, waarvan de bodem grotendeels bedekt is met korstmossen en met veel meren. Jan heeft de foto laat in de avond gemaakt. Hij heeft de foto omgezet in zwart-wit. Hij krijgt er 7,1 punten voor en eindigt daarmee op de 2e plaats.

Leo is een fan van Fantasy Fairs en heeft in augustus op een fantasy fair in de Keukenhof een foto van een verklede en geschminkte man gemaakt. Een scherp portret tegen een mooie onscherpe achtergrond door gebruik van een grote lensopening. De foto wordt gewaardeerd met 6,7 punten.

Jan N. laat zijn voorliefde voor (snelle) auto’s zien met een foto van een raceauto. De dynamiek van deze foto wordt minder gewaardeerd; de auto rijdt van je weg, wat een vrij statisch beeld oplevert. 5,8 punten zijn het resultaat.

Ben heeft per ongeluk twee foto’s ingezonden; hij heeft besloten dat de tweede foto, die we van hem te zien krijgen als nummer 18, meedoet met de competitie. De eerste foto laat een haarscherp beeld zien van een raceauto, waarvan niet is te zien dat hij met een snelheid van meer dan 300 km per uur (?)over het circuit raasde. De foto is dan ook genomen met een zeer snelle sluitertijd (1/4000 s). Ook valt op dat ondanks de hoge isowaarde van 1250 het beeld van hoge kwaliteit is. De foto werd gewaardeerd met 6,2 punten.

Mitchell heeft tijdens een uitstapje van zijn werk een foto gemaakt van een mooie gracht met een fiets op de voorgrond, waarvan het stuur is versierd met rode bloemen. Uit de foto wordt niet duidelijk wat het hoofdthema van de foto is: de fiets of de gracht. De foto had al aan kracht gewonnen wanneer de gracht in het midden van de foto was gepositioneerd. De foto scoort 5,1 punten.

Dennis heeft in Blijdorp vissen gefotografeerd. Hij liep tegen het probleem op dat het zeer moeilijk is om de vissen scherp, in ieder geval de ogen, in beeld te brengen. Voor een volgende keer: lens tegen het glas, toestel op statief en geduld opbrengen om op het juiste moment de sluiter in te drukken (of op high speed burst te zetten). De foto levert Dennis 5,3 punten op.

Ben heeft een 2e competitiefoto ingeleverd van de Lentse Oeverspelen bij Nijmegen. Volgens Ben een evenement, dat qua beleving erg tegenviel. En dat heeft Ben op zijn foto goed weten te vast te leggen… Het licht geeft een surrealistische sfeer. De enkele toeschouwers op de stoeltjes blijken meer belangstelling te hebben voor wat er om hen heen gebeurt dan wat er op het podium plaatsvindt. De foto scoort 4,8 punten. Toch waren er twee die hiervoor een 8 gaven… Een foto die het beter doet als er een titel aan wordt gegeven.

Marianne heeft een foto van een kraanaansluiting gemaakt. Mooi door slechts twee kleuren. Gebruik van een kleinere lensopening had een scherper beeld opgeleverd, vooral van de “omlijsting” van de kraan, die net niet helemaal in de foto staat. Deze foto levert haar 5,9 punten op.

Het album met alle wedstrijdfoto’s is te vinden op Google Picasa.