Straatfotografie, fotorechten

Mensen fotograferen op straat en portretrecht

Bij een foto in opdracht is toestemming vereist voor publicatie,
maar zonder opdracht is dat anders.
Ook op straat heb je rechten, maar minder bescherming van de
privacy. Wees coulant als de geportretteerde bezwaar maakt.
Respecteer het recht op privacy (weeg dus het belang van
geportretteerde mee). Beter: vraag expliciet om toestemming.

Zo kon een vrouw, gefotografeerd op een Wasteland-party,
publicatie van die foto in de Nieuwe Revue aanpakken via haar
portretrecht.
Verder: de fotograaf houdt auteursrecht op de foto; portretrecht
houdt in dat je je eigen portret mag herpubliceren mits onder
vermelding van de naam van de fotograaf.
Mensen vinden het soms niet prettig (voor eeuwig) herkenbaar in een database te staan. Hierover worden ook wel rechtszaken over gevoerd met een beroep op het portretrecht. De rechter heeft hier een oordeel over geveld in de zaak van de joggende vrouw die een foto van haar in de Consumentengids zag staan. In dit geval ging het om stockfotobureau Hollandse Hoogte en dus een commerciele exploitatie. De rechter was van oordeel dat niet alleen het belang van de gefotografeerde telt. Ook het belang van illustratie van informatie telt. Bovendien ging het om een foto gemaakt in de openbare ruimte.

Zie het artikel over de eerste uitspraak van het kort geding vorig jaar, zie ook Hollandse Hoogte wint kort geding en een bericht over de bekrachtiging van het vonnis door het gerechtshof.
Overigens kun je natuurlijk het stockbureau verzoeken jouw foto te verwijderen. Daaraan wordt meestal wel voldaan.

Een andere manier om hiermee om te gaan biedt World Portraits FAIR TRADE fotografie.World Portraits maakt een unieke fotocollectie van mensen uit de hele wereld. Met een focus op 2e en 3e wereldlanden. Gefotografeerd in eigen leefomgeving. De collectie telt inmiddels bijna 6.000 beelden van 3.500 ‘modellen’ uit 34 landen. Het gaat om een stockcollectie, wat betekent dat de foto’s bruikbaar moeten zijn voor bijvoorbeeld reclamebureaus of magazines.

Het mooie en unieke van World Portraits is dat de geportretteerde ook verdient aan de opbrengsten. De verdeling is 40% voor fotograaf, 40% voor World Portraits en 20% voor de geportretteerde.
Links:
Info Fotobond:

Alle fotografen weten dat de foto’s die ze maken beschermd worden door het auteursrecht. Maar er is ook portretrecht. En sommige fotografische onderwerpen worden eveneens beschermd door het auteursrecht. Hoe zit dat nu allemaal precies? En wat te doen als je een foto wilt verkopen? Wat zijn je mogelijkheden dan, en waar moet je aan denken?

Iedereen die fotografeert heeft te maken met auteursrecht en bijna elke fotograaf heeft ook te maken met portretrecht. Als je je foto’s op internet zet of als je een foto wil verkopen is het zaak goed te weten wat daar bij komt kijken anders kun je in juridische problemen verzeild raken.

Dit bericht werd geplaatst in Juridische zaken en getagd ,, door Hans Mulder . Bookmark de permalink .

Over Hans Mulder

Mijn voorkeur heeft natuur (landschap/natuur/macro), architectuur en soms ook wel straatfotografie. Met name let ik sterk op beleving en compositie. Meestal fotografeer ik in RAW met nabewerking via diverse programma's. Ik werk met een Panasonic Lumix FZ150 sinds 2013; eerder met de FZ8. Daarbij gebruik ik ook tele- en groothoekconverter en filters.

Geef een reactie