Actueel

Uitgelicht

  • 18 januari extra avond resultaten portretshoot
  • Jaarboek 2016 van de Fotobond
    Zie de homepage van de fotobond om te reserveren en voor een lijst met leden van de fotobond, waarvan de foto’s zijn geselecteerd voor het jaarboek.
  • Kijk ook eens bij Activiteiten in de omgeving

Kennismaken: Wilt u vrijblijvend een keer kennismaken met onze club stuur dan een berichtje naar info@fotoclubdiafragma.nl. Tot ziens!

Stilleven met Maarten Welbergen (1)

Op 10 november 2016 vond de eerste avond plaats over het stilleven voor de vier fotoclubs (Fotokring LV, Diafragma, Leidschenveen, Rijswijk) bij FKL in Voorburg. Maarten komt nog een keer terug om ons met de stilleven-opstelling te laten stoeien.
Nu hield hij als ‘hedendaags klassieke’ kunstenaar voor een goed gevulde zaal een lezing over de ontwikkeling van het stilleven vanuit de oudheid tot nu. Maarten leerde ons op prettig gedreven en respectvolle maar evenwel docerende toon aan de hand van voorbeelden van oudheid tot hedendaagse schilderkunst de finesses en ontwikkeling van het stilleven kennen. Hij vergelijkt het stilleven met een strijkkwartet in de muziek. Eigenlijk gaat het gezien naar de vorm om abstractie, om compositie.
Lees verder

Peter Muller over samengestelde beelden

Op 12 oktober was Peter -erelid en onze ‘goeroe’- weer eens aanwezig met een presentatie waarin hij zijn ontwikkeling beschouwde en illustreerde met dit keer veel samengestelde foto’s. Al eerder liet hij ons al duobeelden zien, liefst in breedbeeld naast elkaar (‘juxtapositie’), maar nu is hij helemaal los gegaan.
Met twee of meer beelden, naast, onder, over en anderszins met elkaar, kun je een verhaal vertellen, je kunt gewoon meer zeggen met meervoudige beelden. Het versterkt elkaar als het goed is, het geeft eeen meerwaarde, maar dan is het wel nodig dat je ze goed bij elkaar laat passen, of laat aansluiten, ook letterlijk, en daar zorgt Peter wel voor met grote precisie! Door combinatie van kleuren (ambi), zwartwit en kleur, meerdere fasen of doorlopende lijnen, deel en geheel, op inhoud en nog veel meer manieren.

muller-double-flamingojachtvliegers
Dat die foto’s in vele vierkante meters uiteindelijk aan de wand bij organisaties komen te hangen is een blijk van waardering (en ook ‘gewoon’ werken als professional).
Verder werkt hij aan wat ik dan maar noem ‘verschilderde beelden’, beelden bewerkt met meerdere filters, waarmee Peter zijn oude voorliefde voor schilderen nu kan uitleven. Ook dat wordt gewaardeerd … en verkocht.
Het leverde weer veel inspiratie op, ook omdat Peter een aantal foto’s meegenomen had passend op onze thema’s van het seizoen.
De projectie oogste ook lof van Peter, die het precies zo zag als hij bedoeld had.
Bedankt Peter, voor deze onderhoudende en creatieve avond.
Wij hadden de premiere, maar wie dat ook wil zien mét het enthousiasmerende commentaar van Peter, kan contact opnemen met ons of met Peter via pmfoto@kpnplanet.nl

Met Leon Baas op macrojacht naar insecten

Leon Baas gaf op 3 oktober 2016 in Leidschenveen een presentatie voor de samenwerkende fotoclubs Fotokring Leidschendam, Diafragma, Leidschenveen en Rijswijk.
Kenmerkend voor zijn werk zijn macrofoto’s van insecten met vaak een landschap op de achtergrond. Hij is fan van zijn 35mm Tokina macrolens maar heeft een eigen macro-groothoeklens ontwikkeld: om dichtbij te komen, maar toch ook landschap te kunnen tonen*. Ook werkt hij met een 300mm om op afstand te kunnen blijven. Meestal schiet hij uit de hand (!), hij zoekt namelijk actie. Belangrijker dan de techniek is echter het zien, vormgeven en interesse hebben in het object.
Hij houdt bij het fotograferen rekening met achtergrond en kleurencombinaties, waartoe hij ook kleurencirkels bij zich heeft. Glasvezelflitsen biedt de mogelijkheid van zeer gerichte belichting, vaak van achteren. Zijn beelden zijn sfeervol en hebben een eigen stijl. Wie kent niet het opstijgende lieveheersbeestje?
Leon vertelt graag een verhaaltje bij zijn foto’s. Die zijn niet vreemd van menselijke projectie…
Met een beetje humor en op rustige toon legt hij geduldig uit dat er veel te zien en te leren is voor wie er oog en geduld voor heeft. Het maakt het een stuk interessanter dat hij zich ook verdiept in de insectenwereld. Eind deze maand staat hij in Duitsland bij het GDT festival (Gesellschaft Deutscher Tierfotografen), daar moet hij zijn toelichting een stuk korter houden….Hij is al enige tijd bezig met een boek, maar schrijven is niet zijn hobby. Tekeningen heeft hij al wel van hoe hij rekening houdt met het licht.
Hij heeft geen moeite met languit op de grond liggen of hij in een waadpak door het water lopen voor de bijzondere beelden, en stoort zixh niet aan voorbijgangers die dit maar vreemd vinden (totdat ze het resultaat zien). Zijn resultaten waren ook in Frankrijk te zien op grote billboards; zijn naam stond er niet bij, maar hij ontving diverse foto’s per mail van fans die zijn foto’s herkenden.
Leon is in het bijzonder geboeid door mieren. De bosmieren zijn niet alleen geboeid door hem, maar steken ook gemeen. Fantastisch is zijn foto van een zuurspuitende mier, die zich verweert tegen een libelle op rooftocht. Een primeur voor ons. Zijn foto’s zijn voer voor wetenschappers, die trachten een verklaring te vinden voor de kleurige mist die boven een groep mieren hangt.
Alsof het niet klein genoeg kan, parasieten zijn zijn volgende objecten…
Leon, bedankt voor de boeiende en inspirerende voordracht en vergeet vooral niet aan je boek verder te werken!

* zie ook Chinese macrogroothoek van Venus
Leon Baas foto’s en achtergrond is te vinden op onder meer: (NIET meer bb-fotografie.nl)
Leon Baas op zoom.nl
Facebook van Leon Baas
Leon Baas fotos op 500px
Leon Baas op GDT oktober 2016
discoverwildlife.com/gallery
Leon Baas – Canon Nederland Door de zoeker van Leon Baas; een fotograaf met een unieke, eigen stijl in macrofotografie
Insecten Macrofotograaf Leon Baas vertelt zijn verhaal! – DeFotoblogger 2 feb. 2015 – Leon Baas is Nederlands eigen Macrofotografie insecten goeroe